"Sommar"-chefen: Tegnell var självklar

Sofia Sundström/TT

Erika Josefsson/TT

Patrick Stanelius/TT

Publicerad 2020-06-11

Corona och klimatet står i fokus i årets "Sommar i P1".

Två som lär väcka reaktioner är Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell, och den världskända klimataktivisten Greta Thunberg.

En del ser honom som ett kontroversiellt val. Men enligt programchefen Bibi Rödöö var det en självklarhet att Anders Tegnell skulle sommarprata, eftersom Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog har stått i centrum för bekämpandet av coronaviruset i Sverige. Samtidigt menar hon att det var viktigt att ta in fler röster om virusbekämpningen.

– Vi har också Björn Olsen, som är en kritisk röst till den svenska strategin, och en iva-sköterska från Eskilstuna där de har haft det väldigt jobbigt med många covidpatienter, säger Bibi Rödöö.

Krisen påverkar Thunberg

Greta Thunberg är två månader yngre än popstjärnan Zara Larsson var när hon sommarpratade i P1 – vilket är nytt rekord för programmet.

– Jag har vid det här laget vant mig vid att vara den yngsta på många områden, men det känns ändå väldigt kul och speciellt, säger Greta Thunberg.

Hennes sommarprat den 20 juni sänds på engelska och svenska, eftersom intresset väntas vara stort. Redan förra året fick klimataktivisten frågan, men då tackade hon nej med kort varsel på grund av tidsbrist. Som väntat kommer programmet att handla om klimatet.

– Jag kommer att berätta lite om det jag har gjort det senaste året, olika händelser och möten, och helt enkelt fakta om klimatet, säger Greta Thunberg.

Men hon konstaterar även att det är svårt att vara sommarvärd utan att kommentera den rådande coronapandemin, som enligt henne kommer att påverka hur vi ser på en kris. Samtidigt gör krisen framtiden svårplanerad för 17-åringen.

– Det beror på om man överhuvudtaget kommer att kunna resa och ha demonstrationer, vad som kommer att kännas rätt och vad som är moraliskt rätt att göra, det kan nog ingen veta, säger hon.

Producenten grät

Dj-stjärnan Alesso kommer att prata om varför han började med musik och om mental hälsa.

– Jag var med om väldigt mycket som tonåring, allt från att min bästa vän gick bort till skilsmässa, problem i familjen och ensamhet. Det är en massa olika bitar som jag tar upp i sommarpratet. När jag har lyssnat på vissa tidigare sommarprat har det hjälpt mig att inte känna mig lika ensam, och jag hoppas att jag kan inspirera yngre och hjälpa folk att känna att de inte är ensamma i det de går igenom, säger han.

Även författaren Karin Smirnoff debuterar i programmet. Hon har uppmärksammats för den hyllade trilogin om Jana Kippo, men var inte helt bekväm med att göra ett "Sommar"-program", berättar hon.

– Jag har alltid varit lite av en grå mus, och jag har trivts i den rollen, säger hon.

Svårigheten låg i att balansera mellan att värna det privata och berätta det som hon ville dela med sig av.

– Det ska ju vara något slags dramatik, och jag gillar inte att skriva mesiga saker. Det har varit svårt, men också roligt, säger Karin Smirnoff, och berättar att producenten började gråta när hon kommit halvvägs.

– Så något slags dramaturgi är det i alla fall.