Här möter Jihde Ku Klux Klan-ledaren

Publicerad:

NÖJE

I programmet ”På gränsen med Peter Jihde” upplever Peter Jihde rasismen i USA.

I kvällens program intervjuar han den förre detta Ku Klux Klan-ledaren David Duke.

– Det kändes tryggt och bra att det var material som vi kunde redigera när vi kom hem, säger Peter Jihde till Nöjesbladet.

I kvällens ”På gränsen med Peter Jihde” befinner sig Peter Jihde i New Orleans, Louisiana, och möter den förre detta Ku klux klan-ledaren David Duke, som bland annat porträtterats som ung ledare i filmen BlackKklansman.

Under intervjun berättar David Duke att han är allt annat än nöjd över hur han gestaltats i filmen.

– Det var en judisk produktion med judiska manusförfattare. Det är ironin i hela det här landet. Det skrevs tiotusentals artiklar om filmen och media världen över rapporterade som att det var en sann historia, men det var det inte. Ingen reporter kom till mig och frågade om det i filmen stämmer, säger en arg David Duke i programmet.

David Duke anslöt sig till Ku Klux Klan redan som 17-åring. I mitten av 70-talet startade han en egen del av klanen med sig själv som ledare.

1 av 4 | Foto: TV3
Peter Jihde i programmet ”På gränsen med Peter Jihde”

Jihde: ”Obehagligt”

I dag är Duke inte längre aktiv inom klanen men har fortsatt att prata om vikten att bevara den vita rasen och jobbar hårt för att berätta om sin rädsla för att hans ras är på väg att förskjutas ut ur USA.

– Det kändes tryggt och bra att det var material som vi kunde redigera när vi kom hem. I direktsändning är det så mycket svårare att hantera en människa som är så tydlig i sina åsikter och som är rasfientlig, säger Peter Jihde till Nöjesbladet.

Peter Jihde beskriver David Duke som en skicklig retoriker med ett enormt driv.

– Tyvärr så brinner han för fel saker, tycker jag.

Peter Jihde berättar vidare att David Duke flera gånger under deras samtal försökte skämta, berätta anekdoter och sprida sitt budskap.

– Klart att det blir obehagligt. Jag skulle vilja kalla honom för en idiot och ett svin, men han försökte bara berätta vad han tyckte och tänkte. Det var ingenting mer med det, även om jag tycker att budskapet är svinaktigt.

”På gränsen med Peter Jihde” sänds tisdagar 21.00 på TV3, Viafree och Viaplay.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN