Hanna Hellquist

Hanna Hellquist: ”Jag söp hela natten”

Berättar om sin alkoholism – gick till jobbet som programledare på radion efter sena festnätter

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Hon söp sig full – och gick till jobbet på Sveriges Radio.

I ”Skavlan” berättar Hanna Hellquist om sin alkoholism och hur hon lurade sina kollegor i morgonsändningarna.

– Det är ett jävla räknande och mätande och planerande och jag är så jävla glad att det är över, säger hon.

Radioprofilen Hanna Hellquist, 39, berättar i ”Skavlan” om sina alkoholproblem och hur hon drack nätterna igenom för att sen gå till jobbet på Sveriges Radio för att leda morgonprogram.

– Kunde jag supa hela natten, Fredrik? Ja, det kunde jag, säger hon på programledarens fråga i talkshowen som sänds på SVT1 under fredagskvällen.

Planerade sitt drickande

– Till slut så lär man sig exakt hur mycket man kan dricka för att vakna vid den tidpunkten som man bör vakna. Det är ett jävla räknande och mätande och planerande och jag är så jävla glad att det är över.

I mars i år valde Hanna Hellquist att själva berätta om sin sjukdom. Hon är nu nykter alkoholist och i en lång text i Dagens Nyheter skrev hon om hur hon hade druckit för att fira och för att sörja.

För Fredrik Skavlan, 53, berättar hon om skammen det inneburit att acceptera att hon är alkoholist.

– Det är en fruktansvärd skam att vara den som inte klarade av det här kittet som alla andra verkar klara av när de sitter på Jensens bøfhus och tar två glas vin och sen tar tåget hem till Västerås, säger hon i ”Skavlan”.

Bröt armen på fyllan

Alkoholen, för Hanna Hellqvists del framför allt vin, gjorde att hon misskött sitt arbete, men också skadat sig själv allvarligt.

”Jag bröt armen på fyllan. Jag bröt foten. Jag gjorde bort mig, jag blev ovän med några av mina närmaste, jag utsatte min mamma för en oro som jag aldrig kan föreställa mig. Jag försov mig till jobbet och misskötte mina uppdrag och vinglade omkring i Vasastan så att främmande människor fick se till att jag kom hem ordentligt”, skrev hon i Dagens Nyheter.

Men det var inte någon olycka som fick Hanna Hellquist att söka hjälp för sitt missbruk.

– Det var nån kväll när jag var hemma bara. Ensam hemma och drack två flaskor vin och bara: ”men så här kan jag inte ha mitt liv”, säger hon i Skavlan.

– Jag har varit så bakfull i mina dar. Jag vet inte hur många år jag har legat i en säng och varit bakfull, det är sånt slöseri. När man kan galoppera på en strand på Fårö, säger hon.

”Skavlan” sänds i SVT1 fredagar 21.00.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

10 kändisar – därför väljer de bort alkohol

ÄMNEN I ARTIKELN

Hanna Hellquist

Skavlan

Fredrik Skavlan

Alkohol