Oscar Zia leder Mellon – en modig men kanske dumdristig chansning

Han var i och för sig bra i våras.

Ändå är valet av Oscar Zia som ensam programledare för Melodifestivalen nästa år högst oväntat. En chansning som är modig, men kan bli dumdristig.

Egentligen är det ju rätt märkligt.

Melodifestivalen är svensk tv:s största program. Aningen större än ”På spåret”, aningen mindre än Kalle Anka på julafton, som mer är ett evenemang och en tradition än ett tv-program.
Den dag tv-tittarna, SVT-ledningen eller Kristian Luuk själv har tröttnat, lär knappast han bytas ut mot en artist eller skådespelare, utan någon annan professionell programledare.

Med facit i hand känns det nästan som att vårens programledarstafett under Melodifestivalen, egentligen var en audition inför 2022 års upplaga. Förutom att det då också var en synnerligen devot hyllning till Christer Björkman. Den var han säkert värd, men den hade SVT kunnat hålla utanför tv-rutan.

Vad kommer man spontant ihåg från vårens Mello?
Tror många skulle säga Pernilla Wahlgrens och Per Anderssons helt galna humornummer. Sedan Tusse. Clara Klingenströms genombrott. Måns Zelmerlöw och Shima Niavarani, två artister respektive skådespelare som faktiskt också blivit bra programledare. En bra bit efter det, kanske att Oscar Zia och Anis Don Demina också var en bra programledarduo; proffsiga, rappa i replikerna, bra som artister. Men då slog de underifrån.

Om man utses till ensam programledare för Melodifestivalen är man ingen underdog. Då ska man bara gå ut där och leda hela tjottaballongen med ett jäkla självförtroende. Då underlättar det om man har den pondus som kommer med att man är lite folkkär.

Det är inte Oscar Zia. Ännu. Han har inget riktigt stort genombrott som artist. Han var lite tonårsflickidol ett tag, men sedan kom han ut som gay, blev utsedd till Årets homo och fick då sannolikt en annan beundrarskara.
Jag frågar några vänner vad de tycker. ”Oscar Zia vem?”, säger han som slötittar på Mellon. ”Zelmerlöw-wannabe”, säger hon som nästan alltid tittar.

Oscar Zia kommer säkert att fixa uppdraget. Men med normalt blott två, tre kända artister per deltävling, är jag inte säker på att en relativt okänd programledare, är den medicin som Melodifestivalen 2022 behöver.

LÄS VIDARE