Jättemissen i ”Bergs drömkåk”

Experten: ”Blev helt fel” – Kanal 5:s försvar: ”Ingen ovanlighet”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Plötsligt dyker det ovanliga upp i ”Bergs drömkåk” – något som aldrig skådats i Sverige tidigare.

Men allt är en bluff.

”Det är ingen ovanlighet”, säger Kanal 5:s pressansvariga i ett mejl till GP.

Carina och Erik Berg renoverar sin skärgårdsvilla i Kanal 5:s realityshow ”Bergs drömkåk”, ett projekt som enligt experter kan leda till miljonvinster för programledaren och fotbollsspelaren.

Men förra tisdagens avsnitt har förvånat fågelexperter runt om i Sverige, rapporterar GP.

För i en sekvens dyker en amerikansk vithövdad havsörn upp i bild. I tv-programmet får man intrycket av att fågeln sitter i en grantopp i närheten av paret Bergs skärgårdshus.

Men just den arten av havsörn (Haliaeetus leucocephalus) har aldrig skådats i Sverige. Fågeln, som är USA:s nationalfågel heter på engelska American bald eagle och är en av de starkaste symbolerna för landet. Den är fridlyst sedan 1940 och har sällan synts utanför Nordamerika, enligt GP.

– Någon på Kanal 5 har klippt in örnen i programmet för att, jag vet inte, skapa lite stämning antar jag. En slags genrebild från naturen. Och så blev det helt fel, säger ornitologen Niklas Aronsson till GP.

1 av 2 | Foto: Kanal 5
Erik och Carina Berg.

”Så himla onödigt”

Aronsson är redaktör för tidsskriften ”Vår fågelvärld” och enligt honom har den mycket sällsynta fågeln i Kanal 5:s program blivit ett stort samtalsämne i den svenska fågelskådarvärlden.

– Det är så himla onödigt att göra den här typen av enkla fel. Det är slappt. Jämför med ”Morden i Midsomer” och liknande brittiska produktioner, de är extremt noggranna och väljer alltid korrekta fågelljud, oavsett om det är en rödhake eller en järnsparv som märks i bakgrunden, säger han till GP.

Kanal 5 bekräftar för tidningen att fågeln inte filmats i närheten av Carina Bergs och Erik Bergs hus i Stockholms skärgård. Istället är videosekvensen hämtad från ett internationellt videoarkiv där man kan köpa bilder.

”Det är ingen ovanlighet att tv-produktioner använder sig av bilder från bildbanker för att förstärka en viss känsla eller miljö i sina program, vilket också har varit fallet här”, skriver Mathilde Albinsson, pressansvarig för ”Bergs drömkåk” på Kanal 5, i ett mejl till GP.

PODD Tv-bönderna och kärleken

I nionde avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” gästar Youtube-profilen Mauri Hermundsson. Linn och Bea avslöjar att en bonde blivit hjärtekrossad efter inspelningen.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE