Museum

Pandemiförsäljningar splittrar museivärlden

Av: 

TT

Metropolitan Museum of Art är ett av de museer som har haft planer på att sälja av konst för att klara den löpande ekonomin under pandemin. Arkivbild.
Metropolitan Museum of Art är ett av de museer som har haft planer på att sälja av konst för att klara den löpande ekonomin under pandemin. Arkivbild.

NÖJE

En infekterad debatt har uppstått sedan amerikanska museer har börjat sälja av konst för att täcka sina kostnader under pandemin.

Enligt New York Times kan de beslut som nu fattas komma att påverka museivärlden i decennier framöver.

Det har tidigare varit i princip förbjudet för museer i USA att sälja unika konstverk ur samlingarna för att betala räkningarna. Men med anledning av coronapandemin fattades ett beslut av organisationen Association of Art Museum Directors om att lätta på regelverket under två år. Detta har fått till följd att allt fler institutioner har börjat nagga på samlingarna.

När Metropolitan Museum of Art tillkännagav att man skulle följa exemplet hårdnade debatten. Om ett av världens största museer tog över stafettpinnen skulle långt fler följa efter, menar kritikerna.

Erik Neil, på Chrysler Museum of Art, menar att frågan är den viktigaste han ställts inför som chef.

– Vi är läroinstitutioner. Om du vill sälja målningar finns det många andra institutioner där du kan göra det och de kallas för kommersiella konstgallerier, säger han.

The Met har nu pausat beslutet att sälja konst ur samlingarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Årets trender hos Åhléns – fynda inredning, kläder och skor här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Profilerna: Så överlever vi under coronakrisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Museum

Konst

Konstgallerier

Coronaviruset

USA