Sveriges mästerkock VIP

Eric Gadd förste vinnaren av ”Sveriges mästerkock VIP”

Tog hem finalen mot Maja Ivarsson

Av: 

Christina Nordh

NÖJE

Eric Gadd har serverat oss hitlåtar i drygt 30 år.

Nu har han receptet på hur man blir ”Sveriges mästerkock VIP”.

Första säsongen med kändiskockarna är över. Ut åkte John Lundvik, Kalle Moraeus, Josefine Öqvist, Kaliffa, Claudia Galli Concha och Anders Öfvergård.

Finalfajten mellan Maja Ivarsson och Eric Gadd blev jämn. Juryn med Leif Mannersten, Markus Aujalay och Mischa Billing hade ett tufft jobb att utse vinnaren – som till slut blev Eric Gadd.

Gratulerar till vinsten.

– Tack så mycket, det var roligt.

Vad var svårast?

– Det är inget snack om att det svåraste var klockan. Den i kombination med att gå fram med någonting som jag inte är nöjd med, till de tre personerna i juryn som jag har superrespekt för…, säger han och skrattar till.

Är det något speciellt du tänker på?

– Jag tror inte att det jag gjorde var äckligt, men jag har så höga krav på mig själv. Jag vill att det ska vara riktigt jävla bra.

– Jag har ganska bra konfidens att jag kan laga någonting som smakar bra och kanske vara lite spännande, men då brukar jag ha tre-fyra timmar på mig. Här var det en timme. Jag måste göra kompromisser för att överhuvudtaget hinna. Ibland blev köttet understekt och ibland överstekt, ett typiskt stressfenomen. Jag brukar sätta det annars.

Eric Gadd i finalen av ”Sveriges mästerkock VIP”.

Förutom sättet att kombinera olika smaker är det ditt lugn som varit en snackis under säsongen.

– Jag är väldigt förvånad. Jag upplevde ju, och det sa jag när jag kom hem på kvällarna, att jag var en ”mess”. Men det är väl så det är för mig, att det känns som ett kaos inombords, men att jag lägger på något slags kolugn på ytan.

Vad tar du med dig från programmet?

– Flera saker. Trots att jag är så mycket inne på mat så har jag vissa grejer som jag undvikit, ta hand om en hel fisk till exempel. Men det är bara att kasta sig ut och köra. Så jag har tappat skräcken inför vissa grejer. Och visst har jag hållit på med emulgerade såser, alla de här äggsåserna, det är en liten ”hit” eller miss. Man kan misslyckas varannan gång, så därför köper man någon lyxig jäkel på någon hall istället. Men det har jag slutat med nu.

Finalisterna Maja Ivarsson och Eric Gadd.

Eric Gadds matintresse väcktes redan i tolvårsåldern när han saknade sin mormors matlagning.

– Ja, matintresset består av olika delar. Den djupaste delen är att för mig blev matlagning någon typ av autonomi. Redan i tolv-trettonårsåldern lagade jag min egen mat hemma och det blev det första steget i att bli vuxen på något sätt, att få bestämma själv. Så det var en viktig del.

– När jag började resa i 18-årsåldern blev det väldigt spännande att möta kulturen genom maten. Att åka till Grekland och smaka en taramosalata och bara: ”Wow, vad är det här?!”. Sen när man åkte hem var det lite sport att försöka återskapa maten utan att ha frågat för mycket på plats.

Din signaturrätt var en mezerätt, är det din absoluta favoriträtt?

– Jag brukar ofta säga en rätt från den arabiska kulturen, jag tar meze för det är så många olika grejer. Och det är så otroligt mycket kultur som kommer ur den. Annars är Sichuanmat en lika stor favorit och även djupgående mexikansk mat. För mig är det kulturen som är rolig och hur den kommer fram i maten.

Eric Gadd.

Du sa i programmet: ”Jag lever och dör för det här”. Är det dags att starta en egen krog?

– Ja, jag håller på just nu och formulerar min dröm om ett ställe där jag får uttrycka mina idéer både på matsidan och musiksidan. Det ska finnas en scen där jag kan uppträda, men också bjuda in folk som jag är nyfiken på, och framför allt sätta stilen på maten och menyerna.

Hur firar du segern nu?

– Jag funderar på att föreslå något glas och käka lite med kompisar på måndag [läs: i morgon].


GADDS VINNARMENY

Förrätt
Camarones grande med papaya och korianderpesto

Camarones grande.


Huvudrätt
Iberico secreto med reducerad soja, sötpotatisgratäng och en liten gurkterrine

Iberico secreto.


Dessert
French toast med äpple, yoghurtbaserad vaniljsås och kanderade valnötter.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

Hbo Max

French toast.
Publisert:

LÄS VIDARE

Här skär Eric Gadd av sig en bit av tummen: ”Darrar ju så jävligt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Sveriges mästerkock VIP

Eric Gadd

Maja Ivarsson