Svenskt vittnesmålet inifrån Vita Huset – kunde ha varit bättre

Oisín Cantwell om Tomas Philipsons sommar

Uppdaterad 2021-07-11 | Publicerad 2021-07-09

Tomas Philipson.

Ett vittnesmål inifrån Vita huset tillhör inte vanligheterna i Sommar i P1.

Tomas Philipson, under tre år ekonomisk rådgivare åt Donald Trump, kunde ha tagit bättre vara på de goda förutsättningarna.

Det tar en minut att gå till ovala rummet från arbetsrummet.

Philipson, uppvuxen i Uppsala, tänkte bli stjärna i volleyboll, men knäna gick sönder och han tvingades vända sig åt annat håll än idrotten.

Ett utbytesår i USA lät som en god idé. Men vår berättare blev kvar, utbildade sig till ekonom, gjorde aktningsvärd karriär och efter att ha granskats i tre månader av FBI var han plötsligt anställd som sakkunnig av ingen mindre än president Trump.

Fast bara i ekonomiska frågor, är Philipson noga med att poängtera. Migration, miljöpolitik, valfusk, inget av det där var han inblandad i.

Ja, det gäller ju att distansera sig.

Den stora förtjänsten med dagens sommar är att det görs ett ärligt försök att förklara Trumps oerhörda popularitet i USA.

I svensk press har ju den bortröstade presidenten beskrivits som en närmast galen mytoman och konspirationsteoretiker, men vår sommarvärd påpekar att den förda ekonomiska politiken skapade jobb och ledde till att fattigas löner ökade.

I Europa framställs presidenten som korkad, klagar Philipson.

Det har han rätt i. Men Europa har ju alltid underskattat republikanska presidenter i USA och anledningar att sucka över just denne innehavare av ämbetet har ju inte saknats.

I själva verket är Trump en intelligent man, får vi veta, något som för säkerhets skulle påpekas mer än en gång.

"Capitalism cured covid", utbrister Philipson i en närmast religiös lovsång till marknadsekonomin.

Säg det till de fattiga länder där vaccineringen knappt ens har kommit igång.

Det finns en ansats till en riktigt intressant story här. Jag misstänker att omsorgen om karriären utgjorde hindret för den.

Följ ämnen i artikeln