Renée Nyberg: Det blir en och annan känga också

Inte bara hyllningar i ”Vilket liv!” på TV4

I ”Vilket liv!” på TV4 hyllas våra mest älskade artister.

För upphovskvinnan och tv-profilen Renée Nyberg var det självklart att leda programmet själv.

– Det här är något som jag har längtat efter.

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan Renée Nyberg tv-debuterade som programledare för ”Tur i kärlek” för exakt 30 år sedan.

Idag är hon en av våra mest erfarna och uppskattade tv-profiler och nu har hon sjösatt sitt eget framtagna projekt och format ”Vilket liv!” som är en sorts mastodontversion av ”Här är ditt liv”, komplett med ett fullsatt Oscarsteatern och mängder av namnkunniga gäster som ska hylla programmets huvudperson.

I varje program hyllas en av våra mest älskade artister och skådespelare. I nämnd ordning står Björn Skifs, Lena Philipsson, Robert Gustafsson, Suzanne Reuter och Tommy Körberg i centrum.

– Det som är gemensamt för alla våra huvudpersoner, det är att de inte har en aning om vad som väntar bakom den där ridån inför ett fullsatt Oscarsteatern. Det är allt från gamla skolkamrater och vänner till fantastiska kollegor och artister där majoriteten av dem förtjänar ett eget hyllningsprogram, säger Renée Nyberg till Aftonbladet.

Till skillnad från exempelvis ”Här är ditt liv” är huvudpersonen i högsta grad aktiv i programmet.

– Den här gången får de verkligen delta i programmet. De är uppe och sjunger duetter med allt ifrån unga till etablerade kollegor. Daniela Rathana gör en fantastisk version av ”Håll mitt hjärta” och hon drar upp Björn Skifs som helt oförberedd får sjunga duett med henne.

Renée Nyberg
Renée Nyberg

Killinggängets känga

Det blir dock ett och annat nålstick också.

– Killinggängets hyllning till Robert Gustafsson, den minns vi alla. Det här är personer som har mycket självdistans och ironi och i synnerhet Robert som är uppväxt med Killinggänget. Så det är inte bara kärlek utan det blir en och annan känga också, men på ett kärleksfullt sätt.

”Vilket liv!” är alltså ett eget framtaget format och på direkt fråga säger Renée Nyberg att det var självklart att hon skulle leda programmet själv.

– Det kände jag att det var och det här är något som jag har längtat efter. Jag har ju jobbat med tv länge och det var många år sedan som jag startade ett eget produktionsbolag och jag har nästan alltid jobbat så. Det är med bara några få undantag som jag inte varit delaktig i formatet eller idén som jag jobbat med.

Renée Nyberg och Tommy Körberg.
Renée Nyberg och Tommy Körberg.

Hellenius som publikuppvärmare

Hur mycket har maken David Hellenius varit inblandad?

– Jättemycket. Han har varit på plats och varit publikuppvärmare i salongen och han satt backstage och tog hand om våra gäster. Han har varit ett jättestöd i det här. Vi spelade in allt på två veckor och det var som att göra en två timmar lång gala varje gång.

I skrivande stund spelar hon in den nionde säsongen av ”Renées brygga”.

– Precis, jag är mitt uppe i det. Det är nionde året som vi gör ”Bryggan” och det har blivit en tradition både för mig och teamet att ha de här veckorna i augusti när vi åker ut dit och samlar våra gäster och spelar in. Jag ser mycket fram emot det varje sommar.

Renée Nyberg förklarar att hon efter ”Renées brygga” är färdiginspelad ska unna sig lite ledighet och det har sin förklaring.

– Jag ser fram emot en höst som är lite lugnare. Jag har ju blivit mormor så jag tänker ägna väldigt mycket av min tid åt mitt barnbarn.

”Vilket liv!” går på söndagar på TV4 och TV4 Play.

Renée Nyberg och David Hellenius.
Renée Nyberg och David Hellenius.
Publisert:

LÄS VIDARE