Mejla

Jan-Olov Andersson

Tv-krigets vinnare just nu är TV4 – vilket inte alltid innebär att de är bäst

NÖJE

Nu har de stora tv-kanalernas tittarkrig tagit fart på allvar.

Vinnare just nu på fredags- och lördagskvällar: TV4.

Men på söndagskvällen kunde inte ens Zlatan rå på de mindre kända idrottspensionärerna i ”Mästarnas mästare”.

Tv-krig mellan kanalerna just nu.
Tv-krig mellan kanalerna just nu.

När TV4 för några år sedan värvade Leif GW Persson från SVT visste de vad de skulle göra med honom: En kopia av ”Veckans brott”. Och så gjorde de det.

När de värvade Erik Haag och Lotta Lundgren var det som om en toppklubb i fotbollsallsvenskan hade köpt en konkurrents två stjärnspelare – utan att ha en aning om var de skulle spela i laget. Och TV4 kanske inte tänkte på hur stor roll ”tränaren” (tv-producenten Karin af Klintberg) haft i tv-profilernas framgång, hon har legat bakom i stort sett allt de har gjort.

”Återskaparna” med Erik Haag och Lotta Lundgren.
Som ”Antikrundan”, fast lite sämre

Nu kastades de in i ”Återskaparna”. Ett småtrevligt program i samma anda som ”Antikrundan”, fast lite sämre.

Och med föga utrymme, på gott eller ont, beroende på tycke och smak, för Haags och Lundgrens färgstarka sätt att vara. Vem som helst med tv-vana skulle kunna leda programmet. Tror inte programmet blir någon tittarsuccé, hur TV4 än skyfflar runt det i tablåerna efter vilka program SVT konkurrerar med.

Premiären av ”Masked singer” lockade 1,8 miljoner tittare. David Hellenius är programledare och i juryn sitter Nour El Refai, Felix Herngren, Pernilla Wahlgren och Måns Zelmerlöw.

”Masked singer Sverige” blev däremot en överraskande stor succé redan från start. Eller just därför, på grund av folks nyfikenhet. Slog knappt SVT:s ”Bäst i test” när det gäller tittare.

Nu vet vi att den kändisstarka panelen går på entusiasmdroger

Återstår att se hur många som återvänder. Nu vet vi ju hur färgglada Godismaskinen, Enhörningen och de andra figurerna som döljer någon halvkänd artist ser ut. Nu vet vi att den kändisstarka panelen går på entusiasmdroger och fått i uppdrag att gissa på varenda kändis som finns, hur orealistiskt det än är (hallå, varför skulle NHL-målvakten Henrik Lundqvist efter en tuff operation flyga över Atlanten för att delta i detta?). Nu vet vi att David Hellenius ibland tycks ha svårt att dölja hur tramsigt alltihop är.

Babben Larsson och David Sundin i ”Bäst i test”.

En kul styrka med David Sundin i ”Bäst i test” är ju att han med gravallvarlig min lyckas låtsas att de fåniga tävlingarna är på allvar.

Inget av programmen tilltalar mig. Ser hellre smarta och underfundigt roliga ”Veckans ord med Kristian Luuk” som lite i skymundan av denna ”fight” nästan lockade en miljon tittare samtidigt som slutet av ”Masked singer Sverige”.

Carola Häggkvist och Tobias Karlsson i ”Let’s dance”.
På söndagarna rår ingen på SVT:s ”Mästarnas mästare”

”Let's dance” med Carola i spetsen går fram som en ångvält på lördagskvällarna. 1,8 miljoner tittare på säsongsstarten, 1,7 i lördags. Lär fortsätta så, åtminstone så länge Carola svänger runt på dansgolvet. Annars är SVT:s underhållande frågelek ”Muren” med Kattis Ahlström (774 000 tittare) ett bra alternativ.

På söndagarna rår ingen på SVT:s ”Mästarnas mästare”. Trots att flera av deltagarna i årets säsong är tämligen anonyma för stora delar av svenska folket, vann de kampen om tittarna – drygt 1,6 mot knappt 1,4 miljoner tittare – mot självaste Zlatan och VM-kvalet i fotboll i TV4.

Vi får väl se om Den långe, som nyligen uttryckte åsikter om vad Börje Salming hade tyckt om honom, har någon kommentar om det också…

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Så rundar TV4 coronareglerna i ”Masked singer”

ÄMNEN I ARTIKELN

TV4

Karin af Klintberg

SVT, Sveriges Television

Lotta Lundgren

Erik Haag

Leif GW Persson

David Hellenius