Youtuber döms för grovt förtal

Hängt ut personer med kränkande innehåll i sociala medier

Publicerad:
Youtubern fälls för att ha lagt ut kränkande innehåll med påståenden om ett flertal personer på sin kanal.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Youtubern fälls för att ha lagt ut kränkande innehåll med påståenden om ett flertal personer på sin kanal.

NÖJE

Youtubern hängde ut ett flertal personer med kränkande påståenden på sin kanal och i sociala medier.

Nu har hen dömts för grovt förtal och olaga integritetsintrång.

”Spridningen har varit ägnad att medföra allvarlig skada”, skriver tingsrätten i domen.

En Youtuber med 150 000 prenumeranter på sin kanal har dömts för grovt förtal och olaga integritetsintrång, enligt tingsrättens dom.

Youtubern fälls för att ha lagt ut kränkande innehåll med påståenden om ett flertal personer på sin kanal. Enligt SVT Sörmland som rapporterat om detta tidigare ska några av klippen ha visats omkring 141 000 gånger.

Fått utstå hat

Bland annat har Youtubern påstått att flera personer är ”lobotomerade och använder sexleksaker”, en annan kallades ”efterbliven” och ytterligare två personer ska ha beskrivits som att de ”upprepade gånger ’torrjuckat’ med varandra”, enligt domen.

I åtalet menade åklagaren att de olika spridningarna har varit ”ägnade att medföra allvarlig skada” och att det inte varit försvarligt av Youtubern att publicera uppgifterna.

Enligt domen har kränkande innehåll även spridits i inlägg på Instagram och under livesändningar på Youtube. I polisförhör har de utsatta personerna berättat att de mått dåligt och fått utstå mycket hat på grund av de publicerade klippen.

I tingsrättens dom står det bland annat att Youtubern har ”ifrågasatt spridningen och anfört att det vanligtvis var 1 000–2 000 följare som faktiskt såg händelserna”.

Döms till skyddstillsyn

Men enligt tingsrättens dom har det påståendet ingen betydelse:

”Även en sådan spridning är dock tillräcklig, trots det faktum att händelserna inte fanns tillgängliga i mer än ett dygn, för att gärningen ska rubriceras som grov”, står det i domen.

Youtubern döms till skyddstillsyn och ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

En medåtalad, som inledningsvis åtalats för anstiftan av grovt förtal samt anstiftan av grovt olaga integritetsintrång döms i stället för medhjälp till de båda brotten. Tillsammans ska Youtubern och den medåtalade betala skadestånd till de målsägande på totalt 85 000 kronor.

Tänkt om efter domen

”Det känns skönt att det är över”, skriver Youtubern till Aftonbladet efter att domen fallit.

Har domen fått dig att tänka om kring vad du säger och gör på din Youtube-kanal?

”Ja, det har den absolut. Jag har tidigare varit ett nervöst vrak med nerverna utanpå kroppen, vilket har synts och märkts bland annat på min Youtube-kanal. Det är först på senare tid jag har börjat bearbeta mina trauman och besökt psykolog, vilket gjort mycket för min mentala hälsa och jag är idag på en mycket bättre plats än vad jag var under tiden brotten begicks för ett och ett halvt år sedan.”

Samtidigt menar Youtubern att bakgrunden till domen handlar om en fejd, där också hen har hängts ut, bland annat på internetforumet Flashback, men som inte tidigare anmälts. Därför planerar Youtubern att själv inleda en process.

”Om åklagaren väljer att ta det vidare, givetvis”, skriver personen till Aftonbladet.

Publicerad: