Denise Rudberg: Jag gick inte på mammas begravning

Succéförfattaren bröt med sin mor i tonåren – vet fortfarande inte vad hon dog av

Uppdaterad 2021-07-02 | Publicerad 2021-06-30

Denise Rudberg gick inte på sin mammas begravning.

I ”Sommar i P1” berättar succéförfattaren om hur hon bröt med sin mamma som tonåring.

– Jag har ingen aning om hur hon dog, säger hon till Aftonbladet.

24 år efter att hon senast pratade med sin mamma får Denise Rudberg, 50, ett brev från en begravningsbyrå.

– Det står att min mamma har avlidit, en månad tidigare, säger hon i ”Sommar i P1”.

Flydde hemmet som 15-åring

Succéförfattarens mamma dog 2014. Då hade de inte hörts alls sedan Denise Rudberg var 19 och bara i ”korta såriga samtal som aldrig ledde nånstans” sedan den blivande författaren packat sin väska en sen kväll som 15-åring och flytt hem till sin pappa.

– Pappa tar emot mig. Han förstår och ifrågasätter inte en enda gång mitt val att bryta, säger Rudberg i ”Sommar i P1”.

Författaren Denise Rudberg.

Hon vill inte gå in på detaljer om vad som hände mellan mor och dotter för över 30 år sen, mer än att hennes mamma levde i en destruktiv relation som också gick ut över Denise. Med sommarpratet hoppas hon på en slags försoning.

– Det kom in ett mörker i vårt liv som jag inte kan berätta detaljer om, det kommer att finnas frågetecken och det måste få vara så för tyvärr kommer jag inte att kunna ge alla svaren. Jag vill försöka nå en slags försoning, en försoning med en mamma som inte längre lever, säger hon i programmet.

För Aftonbladet utvecklar hon den problematiska relationen.

– Det har varit fruktansvärt jobbigt att skriva det här sommarpratet så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag försökte komma till någon slags försoning med min mamma som jag inte hade någon relation med. Det här sommarpratet får nästan symbolisera begravningen av oss. Ett sommarprat är 90 minuter, det är som en begravning i längd.

Hur känns det nu när det är gjort?

– Det känns väldigt definitivt. Det var viktigt för mig att få fram en varm känsla. Jag tycker att det blev så och det var min önskan och ambition. Det blev precis som jag hade tänkt mig. Det är så lätt att hamna i ett ”blame game”, men det leder inte heller någon vart.

”Väcker frågor”

Din mamma dog 2014 men du var inte på begravningen?

– Nej, och det hade jag bestämt mig för sedan lång tid tillbaka. Jag hade gått i terapi i många år och bearbetat min relation med min mamma, men också min uppväxt och hur allting var och hur jag blev färgad och präglad av det. Det gjorde att jag väldigt tidigt visste att jag aldrig skulle gå på hennes begravning. Den komponenten som gjorde att vi inte hade en relation fanns på begravningen. Det gjorde att det inte var en fråga för mig att sätta mig där på samma plats som den personen.

Du visste inte ens om att din mamma hade gått bort?

– Precis, det tog en månad och jag fick heller inte reda på hur hon dog vilket gjorde mig väldigt orolig. Det kommer jag aldrig att få reda på för hon hade begärt sekretess. Sjukhuset sa att jag kan skicka in en begäran och släktskapsintyg. Men de sa att det antagligen ändå inte skulle gå för om det är den dödes sista vilja så har individen ett väldigt starkt skydd.

– Jag har ingen aning om hur hon dog och det tog ett tag för mig att acceptera även det. Inte sekretessen, men det känns obehagligt att inte veta hur hon dog. Hon var bara 66 år så det väcker en del frågor.

Förlåt bara ett ord

Denise Rudberg berättar att hon många gånger fått frågan varför hon vägrat förlåta sin mamma.

– Det är många som har ifrågasatt det, men för mig är att förlåta så förknippat med religion. Man ska glömma och förlåta men jag är inte religiös överhuvudtaget. För mig är förlåt bara ett ord. Jag tycker att det är viktigare att hitta försoning och förståelse.

Känns det som att du har kommit till någon sorts avslut nu?

– Ja, det gör det faktiskt. Men jag tror också att det har att göra med att det har gått ett antal år sedan hon gick bort. Man brukar tala om sjuårscykler, sju svåra år och sju goda år. Det är nu sju år. Det behövdes minst det för att jag skulle nå till den punkten att jag ville ta det här steget med mig själv.

Hur var det att läsa in själva sommarpratet?

– Det var rätt tungt och tog många timmar. Jag bröt ihop vid vissa passager där jag inte trodde att jag skulle bryta ihop. Sedan var det som att det vilade något över den dagen. Jag är inte superalternativ eller vidskeplig. Men producenten ringde mig och sa att hon hade bokat den största studion på Sveriges Radio som är nummer 13. Hon sa också att det för ovanlighetens skull är 13 ingångar i mitt tal och 13 låtar vilket är ovanligt. Då sa jag att det känns naturligt för min mamma var född den trettonde.

”Känns väldigt fint”

Denise Rudberg förklarar att hon i och med sitt sommarprat har gjort bokslut.
- Det känns väldigt fint, nu har jag hittat tillbaka till det som var bra och som var hon och jag - innan hon gick in i sin destruktiva relation som egentligen förstörde allting.

”Sommar i P1” släpps som podd klockan 07.00 och sänds klockan 13.00 i P1 och Sveriges Radio Play varje dag.

Följ ämnen i artikeln