Mejla

Andreas Hansson

Det stora problemet med ”The crown”

Vi är lata och okunniga nog att behöva varningstext

Emma Corrin som prinsessan Diana i ”The crown”.
Emma Corrin som prinsessan Diana i ”The crown”.

NÖJE

KRÖNIKA. Nya ”The crown” har allt.

Utom full täckning i verkligheten och en varningstext.

Jag var lockad att ta mig an ”The crown” under förra säsongen, då Helena Bonham Carters drottningsyster blev en snackis med sitt dekadenta leverne.

Men det krävdes säsong fyras Margaret Thatcher (till på köpet med drömmiga Gillian Anderson) och Diana för att jag skulle göra slag i saken. De som sett alla säsonger fram till nu verkar ha fått sin svulstiga dessert i de nya avsnitten.

 

Men det finns ett problem med den här typen av serier, som visserligen är välproducerade och snygga, men som har ett underförstått sanningsanspråk. Precis som med TV4:s ”Drottningarna”, ivrigt nedsablad av Fru och Herr Harrison för bristande förankring i verkligheten, är jag övertygad om att tittarna, som jag, bänkar sig delvis i utbildningssyfte. Man tänker att de gjort ”historia roligt”, att man kan klappa sig belåtet på magen efter en hel söndag ägnad åt tv-serier med att man lärt sig något inför kommande ”På spåret”- och Trivial pursuit-dueller.

Även ”The crown” har kritiserats för att använda sig väl mycket av fiktion. Det är som med efterrätter överlag: är det för gott så kräver det besinning.

Mycket är också sant, men när man läser om de påhittade bitarna känner man sig lurad. Seriens skapare Peter Morgan har sagt att de gjort sitt bästa för att ge en korrekt bild även om vissa justeringar måste göras för tv-seriens format, och det går ju inte att veta alla detaljer kring en hemlighetsfull krets som ett kungahus.

 

Det spelar ingen roll att upphovsmännen säger att de gjort en fiktiv serie utifrån verkligheten när det inte är så tittarna förstår saken. Människorna serien handlar om är ännu levande och tv är ett kraftfullt medium för våra stackars hjärnor.

Nättroll har bombarderat brittiska kungahusets Instagramkonto med hat mot prins Charles och Camilla Parker-Bowles och i sin tur har, som på beställning, kungavänner och experter pekat på grova faktafel i skildringen av otroheten dem emellan.

En varningstext om att delar av serien är fiktion vore på sin plats. Det har också föreslagits av flera kritiska politiker, sakkunniga och kungavänner.

Vi, simpla människor, är lata och okunniga nog att behöva det.

ANNONS

Missa inte - sista helgen med superrea hos Cellbes! Just nu med - 30% på reapriset. Röda priser gäller!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Av: 

Andreas Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna om sanningshalten i ”The crown”

ÄMNEN I ARTIKELN

The Crown (tv-serie)

Netflix

Camilla Parker-Bowles

Prins Charles