Systern om Josefin Nilsson: ”Vi kämpade jättemycket tillsammans”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

På skottdagen för tre år sedan dog den folkkära Ainbusk-stjärnan Josefin Nilsson i sitt hem.

I den nya SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” berättar Marie Nilsson Lind gripande om sista tiden med systern.

– Jag missade den här sista halvtimmen. Jag somnade. Och jag trodde hon sov också, men hon dog, säger Marie Nilsson Lind i dokumentären.

På morgonen den 29 februari 2016 gick den gotländska sångerskan och skådespelaren Josefin Nilsson hastigt ur tiden. Hon lade sig på sängen för att vila efter en promenad med hunden och vaknade aldrig mer.

Den 22 mars i år skulle hon ha fyllt 50 år, något som uppmärksammas i Sveriges Television med dokumentären ”Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är”.

Josefin Nilsson hade under många år kraftiga ryggproblem och tvingades till operation ett flertal gånger. På grund av kronisk värk åt hon stora mängder smärtstillande, receptutskriven medicin.

I SVT-dokumentären berättar hennes syster Marie Nilsson Lind om den sista svåra tiden.

– Josefin hade haft jättemycket ångest och var rädd och hade ont, hon var nyopererad. Äter man mycket morfin så blir det också mycket biverkningar av det, hon fick mycket ångest, tankar och mardrömmar. Hon visste inte riktigt vad som var sant och inte, och var paranoid, säger hon i dokumentären.

Sa ”jag älskar dig”

Nilsson Lind berättar också om den sista promenaden systrarna gjorde med hunden på stranden tidigt på morgonen, och att hon minns ögonblicket innan de gick in i huset.

– Då sa hon ”Jag älskar dig Kicka”, och jag sa ”Jag älskar dig Josa. Det kommer ordna sig allting”, säger Marie i dokumentären.

De båda systrarna lägger sig för att vila efter promenaden, men efter ungefär 45 minuter väcks Marie av att hunden skäller.

– Då rusade jag upp, och då låg Josefin död i sängen. Jag försökte få liv i henne, och ringer ambulans. Det är kaos, det var hemskt allting, berättar hon i ”Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är”.

1 av 4
Marie Nilsson Lind i dokumentären ”Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är”.

”Jag trodde hon sov”

Dödsorsaken var ett mysterium och familjen begärde en obduktion för att få ett svar, som de senare delade i ett pressuttalande:

”Josefin avled till en följd av ett förstorat hjärta, mycket dåliga värden, en plågad kropp i kombination med smärtstillande, receptutskriven medicin vars styrka och verkan hon missbedömde under en längre tid. Hon hade reagerat mycket dåligt på tidigare operationer med olika besvär som följd, hennes nyligen genomförda höftoperation följde samma mönster. Hon hade fruktansvärt ont".

Systrarna stod varandra väldigt nära och jobbade tillsammans från tidiga tonår ända till slutet. Det sista som de gjorde tillsammans var showen ”Systrarna sisters”.

– Vi kämpade jättemycket tillsammans Josefin och jag, men jag missade den här sista halvtimmen. Jag somnade. Och jag trodde hon sov också, men hon dog, säger Marie Nilsson Lind medan hon har svårt att hålla tårarna tillbaka.

Nöjesbladet har sökt Marie Nilsson Lind.

”Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är” finns på SVT play och visas i SVT2 fredag 29 mars kl. 20.00.

Publicerad:

LÄS VIDARE