Kjell A Nordström avslöjar hur du höjer din lön i ”Sommar” i P1

Experten bjuder på en lättlyssnad grundkurs i ekonomi

Kjell A Nordström

RECENSION. Semester?

Ekonomie doktor Kjell A Nordström sätter dig i skolbänken i sitt ”Sommar”.

Men det blir aldrig tråkigt.

Ekonomi ses ofta som dammigt trots att vi alla ägnar oss åt det i princip varje dag och aktiehandel blivit en folksport.

Men visst är det ett ämne som snabbt kan bli komplicerat. Här kommer Nordström in med pedagogik han (”för att få ligga”) förfinat sedan 1992, belönats med pris för och visat upp i ”Historieätarnas” producent Karin af Klintbergs program. Här förenas nu de båda experterna på infotainment i ett ”Sommar” som i början nästan blir för basalt om pengars uppkomst och funktion.

 

Men alla bjuds in som i en av bokreans folkliga grundböcker om ekonomi, med nyskrivet kapitel om coronapandemins verkan (vi har aldrig varit så väl rustade att samarbeta globalt mot en pandemi, typ). Marknadsekonomi ur mikro- och makroperspektiv, en lovsång till skatt samt nyttan och faran med monopolism (svaret på den eviga frågan hur du får högre lön: se till att bli så bra på ditt jobb att du har någon form av monopol på det du gör och kan).

Röstläget är perfekt, pedagogiken sitter felfritt med tydliga metaforer och illustrationer. Det blir aldrig tråkigt.

Vi får några utvikningar om vem Nordström är, uppväxten bland öarna i Ålands skärgård vävs smart ihop med världsekonomin. I den globala marknadsekonomin kan vi alla bidra, Norge med lax, London som ekonomiskt centrum, USA med datorkraft och underhållning. Och Kina som världens stora fabrik. Här saknar jag moraliskt problematiserande och nyanserande kring den billiga arbetskraft och de brott mot mänskliga rättigheter som gjort det så. Precis som vid lovsången för mängden utlandsresor; hur var det med klimatet då?

 

I någon mening viftas sådana invändningar bort i den sista halvtimman om vilken makt vi själva har. Med varje krona vi konsumerar visar vi vilka vi är, och på sätt och vis vilken värld vi vill ha. Med det blir lite för enkelt och pedagogiskt. Kapitalismen är vi alla, säger doktorn, och bortser från de maktövertag som kommer till aktörer med stora rikedomar.

Sommarpratet hör du här.

Snabbguide:

Skrytkvot: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Skvallervärde: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Känslostyrka: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Humornivå: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Åh-fan-faktor: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

 

Första meningen:

”En apa som byter grejer, det är vi det.”

Sista meningen:

”Vi har försökt förstå varför pengar finns, lärt oss att kapitalism är ett språk och en idé och att ett shoppingcenter är som en spegel av våra lustar”.

 

3 typiska låtval

Lykke Li - Sex Money Feelings Die
Severija - Zu Asche Zu Staub (Psycho Nikoros) (Radio Edit)
Titiyo - Soptippsvärld