Emma Peters: ”Jag kände ett visst motstånd till Bonusfamiljen – då”

Tar över rollen i SVT-serien efter Petra Mede

Under tre säsonger har Petra Mede, 51, spelat Katja i SVT:s succéserie ”Bonusfamiljen”. Men när fjärde säsongen startar måndag 25 oktober, gör Emma Peters, 43, rollen.

– Det är ju lite av ett självmordsprojekt. Men det var ett alldeles för roligt uppdrag för att inte tacka ja, säger hon.

Det är inte vanligt att man byter skådespelare i bärande roller i svensk tv-dramatik. Men när Petra Mede av hälsoskäl kopplade till covid-19 med kort varsel innan inspelningen drog igång tvingades hoppa av, stod man inför två alternativ:

Lägga ned alltihop. Eller hitta en ersättare.

– När de ringde och frågade om jag var ledig och sa att det gällde Katja-rollen, skrattade jag, det var en så sjuk fråga. Jag hade ju spelat Katja i det pilotavsnitt som gjordes. OK, nu passar det, sa jag, säger Emma Peters.

– Jag blev ju sur och besviken när jag inte fick rollen då. Så jag hade ett visst motstånd mot serien från början. Fast sedan blev jag helt överförtjust när jag såg den. De balanserar så perfekt på den här svarta humor-linan. Det är rörande, roligt och har rollfigurer som är jobbiga men mänskliga. Och Petra gjorde Katja jävligt bra.

Emma Peters.
Emma Peters.

Vet du varför du inte fick rollen ursprungligen?

– Nej, Petra var väl bättre eller nå't… och det kan kanske legat något i att hon var mer känd.

Hur ser du på Katja?

– Hon är skapad som ett rätt ovanligt porträtt av någon man ändå känner till. Så jävla rättfram, lite fyrkantig, nästan skräckinjagande. På ett sätt enkel att förstå. Världen är svartvit för henne. Hon skjuter känslomässigt tjafs åt sidan. När det krockar med livet blir det roligt att se henne kämpa med känslomässiga konflikter hon egentligen bara vill skjuta åt sidan.

I nya säsongen uppstår konflikter med både sambon Henrik (Niklas Engdahl), sonen William (Jakob Lundqvist) och hennes mamma Louise (Monica Stenbeck). Och Katja tycker inte om att Henrik har skaffat hund. Kallar den föraktfullt för ”djuret”.

Petra Mede.
Petra Mede.

Inte direkt en scen som väcker sympati för Katja..?

– Barn är barn, djur är djur, tjafs är det absolut värsta i hennes vardag. På riktigt gillar jag, personligen, hundar, jag har en åtta månaders valp hemma.

Är du nervös för reaktionerna?

– Det är ju lite av ett självmordsprojekt. Det är ju absurt att byta ut någon så här när det har gått så lång tid. Det kommer säkert dyka upp Facebook-grupper med namnet Vi-vill-ha-tillbaka-Petra Mede-som-Katja. Men vad ska jag göra åt det?

Nyligen var det premiär på Norrbottensteatern för revyn ”Ja må hon leva!” som Emma Peters regisserade och skrev ihop med Grotesco-kollegan Emma Molin.

– Det var väldigt tillfredsställande och roligt att skapa något själv från grunden.

Emma Peters i nya säsongen av ”Bonusfamiljen”.
Emma Peters i nya säsongen av ”Bonusfamiljen”.
Publisert:

LÄS VIDARE