Amanda Kernell

”Sameblod” vinner Lux-priset

”Vi existerar fortfarande - samerna existerar fortfarande”

Av: 

Olle Kvarnsmyr

NÖJE

Under pompa och ståt i Europaparlamentet i Strasbourg mottog huvudrollsinnehavarna, systrarna Lene Cecilia och Mia Sparrok Lux-priset för filmen ”Sameblod”.
Att få det här priset känns som en upprättelse för den äldre generationen samer som behandlades som mindre intelligenta, säger Lene Cecila


Filmen ”Sameblod” har hyllats och prisbelönats runt hela världen och nu även av EU. Under prisceremonin i Strasbourg passar Lene Cecilia Sparrok på att säga till ett nästan fullt Europaparlament.

— Vi existerar fortfarande, samerna existerar fortfarande, säger Sparrok.

Blod, jojk och skam

”Sameblod” är en film om att bryta med sitt ursprung för att bli accepterad, hur det är att växa upp som same i skuggan av rasbiologin.

– ”Sameblod” är varken en upplysningsfilm eller ett ­vykort från Lappland. Det är jojk och blod och skam och vad det gör med en männi­ska att bryta upp och skaffa en ny identitet, säger filmens regissör Amanda Kernell.

Viktig signal

Förutom gänget bakom ”Sameblod” är även de svenska EU-parlamentarikerna glada över priset.
— EU-parlamentet skickar en viktig signal genom att ge LUX-priset till Sameblod. Tyvärr diskrimineras fortfarande samernas rättigheter, land, kultur och fiske. Också i klimatkampen drabbas samerna, säger EU-parlamentariker Linnéa Engström (MP).
— Riktigt roligt och välförtjänt att Sameblod vann Europaparlamentets filmpris LUX. Ett stort, stort grattis till en film som lyser ett ljus på en oerhört svår fråga, säger Centerpartiets Fredrick Federley.
Malin Björk (V) är även hon glad att den svenska filmen Sameblod vann EU-parlamentets filmpris.

- Grattis till hela Sameblod-uppsättningen som vann Lux Prixe. Nu får hela EP höra om samernas fortsatta politiska kamp! Yes, twittrade hon från parlamentet.

Långt från perfekt

Lene Cecilia Sparrok hoppas att filmen succé och alla filmpriser kan belysa samernas historia.
— Jag hoppas att folk blir medvetna om att historien har varit långt från perfekt, säger hon.


ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tove Styrke: ”Jag ÄR en fucking prinsessa!”

ÄMNEN I ARTIKELN

Amanda Kernell

Strasbourg

EU-parlamentet

Fredrick Federley