”Mordpodden” fälls för plagiat

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
"Mordpodden" fälls för brott mot upphovsrättslagen. Genrebild.
Foto: Jessica Gow/TT
"Mordpodden" fälls för brott mot upphovsrättslagen. Genrebild.

Kriminalpodden ”Mordpodden” fälls för brott mot upphovsrättslagen efter att ha använt stora stycken ur en bok i ett avsnitt, skriver Patent- och marknadsdomstolen i ett pressmeddelande.

Författaren Lars Ohlson anmälde podden redan 2017, då han menade att stora stycken ur hans bok "Kakelugnsmordet" användes i ett avsnitt, samtidigt som han ansåg att podden presenterade materialet som sitt eget.

Enligt domstolen har en av poddens skapare varit grovt oaktsam vid publiceringen av avsnittet i fråga. Personen döms därför till 70 dagsböter.

"När det gäller de båda programledarnas personliga ansvar för upphovsrättsintrånget har domstolen bedömt att den av dem som har skrivit underlaget till poddavsnittet har varit grovt oaktsam och ska dömas för brott", skriver Patent- och marknadsdomstolen.

Den andra programledaren frikänns helt.

De båda programledarna har tidigare uppgett i ett skriftligt uttalande att de förvisso hämtat information från boken, men att de varit noga med att ange både boktitel och författare.

”Våra avsnitt baseras huvudsakligen på domar och förundersökningsprotokoll, men eftersom det här var ett så gammalt fall så är informationen i just det här avsnittet delvis hämtad från boken”, har de tidigare skrivit till SVT:s Kulturnyheterna.

Rättens ordförande Daniel Severinsson påpekar att det inte är förbjudet att använda en bok som underlag i ett poddavsnitt.

"Men i det här fallet har poddavsnittet beskrivit händelseförloppet på ett sätt som mycket närgånget följer bokens struktur och i stora delar använder liknande beskrivningar, ord och utryck. Poddavsnittet gör därför intrång i det upphovsrättsliga skyddet för boken", säger han i pressmeddelandet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN