Legendaren om Avicii: Han var som en lillebror

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Musiklegendaren Nile Rodgers sörjer sin vän Tim ”Avicii” Bergling.

I en öppenhjärtig intervju berättar han om sin relation till den svenska superstjärnan.

– Han var som en lillebror, säger han till Variety.

En hel värld sörjer Tim ”Avicii” Berglig, som dog i fredags, 28 år gammal.

Chic-frontmannen Nile Rodgers, 65, känd för låtar som ”We are family” och ”Le freak”, minns sin vän och kollega.

För Variety berättar han att de två möttes första gången 2012 när Tim ”Avicii” Bergling spelade på Radio city music hall i New York. Rodgers hade blivit tipsad om Avicii, som han ännu inte hört. Redan på plats förstod Rodgers att den unge dj:n var speciell.

– Jag står där backstage och han har inte kommit än och jag tänker: ”Vad gör jag nu”. Så jag hängde med hans fans och de var riktigt trevliga. Jag tänkte: ”Wow, det här är så annorlunda den galna dj-publiken jag är van med”. Så jag räknade ut att om hans fans var så här trevliga, så måste jag bara träffa den här killen, säger han till Variety,

Först kände Bergling inte igen Rodgers. Men när polletten väl föll ner kom de väldigt bra överens. Mötet ledde till flera samarbeten, vilket resulterade i hiten ”Lay me down”.

Rodgers beskriver Tim Bergling som en ung talang utöver det vanliga, som inte lät sig påverkas av musikindustrin.

– Han var som en oslipad diamant. Musikindustrin sa aldrig ”Du måste göra så här”. Han var en ung kille som skrev de här låtarna som alla kunde relatera till.

Osläppt material

Sista gången de sågs var för tre år sedan, också då i samband med en spelning. Tim Bergling har tidigare varit öppen med att han under perioder druckit för mycket alkohol. Ett ämne som togs upp under vännernas möte. Rodgers har själv brottats med liknande problem.

– Det fick mig att gråta för jag brydde mig så mycket om honom. Han var som en lillebror för mig, en ung kille, säger Rodgers, som varit nykter alkoholist i 24 år.

I mars 2016 valde Tim Bergling, efter att året innan tvingats ställa in flera spelningar på grund av hälsoproblem, att sluta turnera. 2012 fick Tim Bergling föras akut till sjukhus på grund av en inflammation i bukspottskörteln, problem som blossade upp igen året efter. 2014 fick han ställa in flera spelningar efter att han opererat bort både gallblåsan och blindtarmen.

Han förklarade i samband med sitt beslut att han ville fokusera på personen bakom artisten Avicii.

I dokumentärfilmen ”Avicii: true stories”, där Nile Rodgers har en framträdande roll, berättar Tim Bergling om hur han efter beslutet började må bättre.

– Det har bara gått en månad sedan den sista spelningen och jag känner mig som arton år igen. Jag känner mig som samma person som då, säger han i dokumentärfilmen.

Rodgers avslöjar i sin intervju med Variety att de gjort flera låtar tillsammans som inte släppts.

– Det finns tonvis. Tonvis! Vi kunde gå in i studion på morgon och skriva fem, sex låtar varje gång vi jobbade tillsammans. Jag spelade upp lite för Keith Urban och han sa: ”Jag skulle ta vilken låt som helst. Varenda en skulle bli en hit”.

Nile Rodgers.
Foto: SVT
Nile Rodgers.
Publicerad:

LÄS VIDARE