Guldkornen på Göteborgs filmfestival

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Bella (Sofia Kappel) åker till Los Angeles för att bli porrstjärna i "Pleasure", som visas på Göteborgs filmfestival. Pressbild.
Foto: GIFF
Bella (Sofia Kappel) åker till Los Angeles för att bli porrstjärna i "Pleasure", som visas på Göteborgs filmfestival. Pressbild.

NÖJE

Ruben Östlund är hedersgäst och nordiska publikfavoriter som "En runda till" med Mads Mikkelsen och "Tove" om mumintrollens skapare Tove Jansson får svenska premiärer. Här är ytterligare några tips från Göteborgs filmfestival – att se hemma i tv-soffan.

"Pleasure" av Ninja Thyberg.

Porrdramat som redan har fått kvalitetsstämpel från Cannes och är utvald att tävla på den prestigefyllda Sundance-festivalen. Historien om 20-åriga Bella som åker till LA för att göra karriär i porrbranschen lär bli festivalens, kanske årets, stora svenska filmsnackis.

"Gagarine" av Jérémy Trouilh och Fanny Liatard.

Vad har rymdfararen Jurij Gagarin med en fransk betongförort att göra? En hel del ska det visa sig i den här lekfulla och uppfinningsrika historien om den 16-årige självlärde astronauten Youri som vägrar ge upp sitt hem trots att det ska rivas. En udda uppväxtskildring som hyllats av kritiker för sin helt egna ton.

"Tigrar" av Ronnie Sandahl.

Fotbollstalangen Martin Bengtsson säljs som ungdomsproffs till en italiensk storklubb. Men på plats i Milano blir tillvaron hård i det här redan prisade dramat, som riktar strålkastarljuset mot fotbollsindustrins inhumana villkor.

"In i dimman" av Maciej Kalymon.

Ensamma skuggfigurer i Malmö porträtteras i en poetisk hybridfilm, som ingår i den nordiska dokumentärfilmstävlingen på festivalen. Filmen beskrivs som "en hypnotisk resa in i dimman, där ruset är mörkrets främsta botemedel".

"MLK/FBI" av Sam Pollard.

Dokumentär om FBI:s trakasserier mot medborgarrättsledaren Martin Luther King Jr, som bygger på tidigare hemligstämplad information och ett unikt bildmaterial. Filmen har redan väckt stor uppmärksamhet och tematiken om systematisk rasism är onekligen högaktuell.

"Undine" av Christian Petzold.

Kärlek på liv och död, en vattennymf och stadsplanering i ett nutida Berlin är ingredienserna i den här mytiskt övernaturliga tragedin, som Christian Petzold följer upp sina hyllade dramer "Barbara" och "Phoenix" med. Paula Beer i huvudrollen fick en Silverbjörn i Berlin 2020 för sin rolltolkning.

Publicerad: