Grattis, Edward Blom, 50 år: ”Jag föddes väl som gubbe”

”Kroppsligt märker man av förfallet”

Publicerad 2020-10-22

I dag fyller Edward Blom 50 år.

Han är tacksam över sitt liv men känner också ett stort vemod.

– Efter 50 handlar det mer om att ta avsked av saker än att starta nya projekt, säger han till Aftonbladet.

Mångsysslaren Edward Blom har de senaste åren skapat sig ett namn som liberal matprofil med mängder av strängar på sin lyra. Schlagerartist, glasdesigner och podcastprofil är bara några titlar han kan lägga till sitt CV.

Nu fyller Edward Blom 50 år, en ålder han tar sig an med respekt. 

– Det är dubbelt att fylla 50 år, dels känner jag en stor tacksamhet att jag har fått uppleva så mycket och haft ett rikt och bra liv. Om jag skulle dö nu så skulle jag vara nöjd. Sedan blir det lite vemodigt, 50 utgör toppen på den klassiska ålderstrappan, först går man uppför, sedan går det nedför och vi vet ju alla vart det slutar. Jag är i och för sig en kristen människa som tror på ett liv efter döden, men efter 50 handlar det mer om att ta avsked av saker än att starta nya projekt.

– Sedan har jag små barn så framtiden är ju väldigt närvarande genom dem.

Hur ska dagen firas?

– Jag hade tänkt ha en jättestor fest och vänner skulle komma hit från utlandet men nu blir det firande med vår lilla kärnfamilj. Om jag överlever den här pandemin så får man väl ha en stor fest när det här är över.

Edward Blom.

”Jag kan inte riskera att stryka med”

Du har varit i karantän sedan i mars – hur har du påverkats?

– Jag har tagit det här med karantän på allvar och det är ju för att jag har högt BMI, och tillhör ett par andra riskgrupper. Jag kan inte riskera att stryka med. Men det har varit förvånansvärt bra. Vi bor i villa så det gör att det fungerar. Och så har det varit trevligt att få mycket tid med barnen. 

Hur märker man att Edward Blom blivit 50? Någon gubbvarning?

– Jag föddes väl som gubbe på ett sätt. Om jag inte haft barn så skulle jag bara sitta i en gammal läderfåtölj, dricka portvin och läsa böcker. Nu har jag ju små barn så jag tvingas lyssna på Markoolio snarare än Karl-Gerhard.

– Kroppsligt märker man av förfallet. Men jag promenerar en timme varje dag, under pandemin har jag gått runt huset, vi har en stor tomt och det är ganska kuperat. 

Gunilla Kinn Blom och Edward Blom.

”Kärleken blomstrar”

Du är gift med din fru Gunilla – får ni tid över för varandra i den här pandemin eller går ni varandra på nerverna?

– Kärleken blomstrar faktiskt. Man kan sakna att inte kunna åka iväg och göra romantiska saker bara vi två. Men någon gång så somnar alla tre barnen redan klockan tio, det är inte ofta, då kan vi sitta på balkongen och dela på en flaska vin, då blir det lite romantiskt.

Barn var ju något ni ville ha men som satt långt inne?

– Det gjorde det, det såg inte ut som att vi skulle kunna få några, sedan försökte vi med adoption, men blev blåsta på det också. Sedan kom det ändå och jag sätter det i samband med att vi åkte till Lourdes i Frankrike, det är en viktig katolsk pilgrimsort. Gunilla som inte är troende tror att det bara var en slump, men jag tror att det hade med det att göra.

– Direkt när vi bokade resan så visade det sig att Gunilla var gravid med Melchior. Tror man på Gud så är det precis så det funkar, Gud är inte knusslig utan det räcker med intentionen att åka dit så kan han uppfylla en bra önskan redan när man tänker åka dit.

Edward Blom.

Edward Bloms födelsedagsmeny

  • Förrätt: Vår fantastiska Ica-handlare passerar ibland Östermalmshallen och servar oss därifrån, så det blir någon form av delikatess: skaldjur, ål, gåslever eller löjrom.
  • Varmrätt: Vi har en bit älgfilé i frysen som jag tänkte göra lågtempererat med rejäl röd kärna, göra en rödvinssås till det och med någon form av svamp. Kanske  tryffel, eller kantareller om jag inte får tag på det. Sedan ska vi gräva upp jordärtskockor från tomten, Gunilla brukar göra en fantastisk gratäng med lök och kryddor.
  • Efterrätt: Min egen Madeirapudding, en av mina favoritefterrätter.
På födelsedagsmenyn står en bit älgfilé.

Följ ämnen i artikeln