Mejla

Magnus Sundholm

I Hollywood är sommaren redan över

Publicerad:
Los Angeles återfick en del av pulsen – sedan kom nyhetsrapporterna om de dåliga kurvorna.
Foto: Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN
Los Angeles återfick en del av pulsen – sedan kom nyhetsrapporterna om de dåliga kurvorna.

HOLLYWOOD

USA backar.

Vi drar ett streck över den här sommaren.

Den har dött i corona.

Det såg så lovande ut.

Affärerna längs Melrose Avenue började öppna, plywoodskivorna längs fastigheterna uppe på Sunset Boulevard plockades ner efter upploppen i kölvattnet av George Floyd-demonstrationerna. Med nya restriktioner och färre bord fylldes uteserveringarna snabbt på krogarna i West Hollywood.

Det kändes som om Los Angeles återfick en del av pulsen efter att staden legat livlös i månader. Andningen var visserligen fortfarande svag men den fanns där och växte sig undan för undan starkare.

Sen kom nyhetsrapporterna.

Dåliga kurvor pekade uppåt. De bra neråt.

På fredagen rapporterade Texas och ytterligare fem delstater det högst antalet smittade i covid-19 sedan viruset svepte in över USA.

I Florida, där allt tycks ha spårat ur, noterades närmare 10 000 nya smittbärare.

Men inte bara de staterna plågades av den färska statistiken. Totalt rapporterades närmare 40 000 nya coronafall under en 24-timmarsperiod.

Uppdelat på en sjudagarsperiod uppvisade hela 32 delstater fler smittade än veckan innan.

Hårdast drabbat

Också här i Kalifornien är det allvarligt. Av de tester som genomfördes på fredagen var 5,7 procent positiva – ett resultat USA:s folkrikaste stat inte sett sedan början av maj. Tidigare hade åtminstone landsbygden klarat sig relativt bra, medan vi här i Los Angeles var hårdast drabbat.

Men nu har jordbruksdistriktet Imperial sydöst om San Diego högre smittograd än något annat län i USA. De senaste sju dagarna har 23 procent av alla corona-tester uppvisat positiva resultat – långt över de åtta procent som anses vara gränsen för myndigheternas oro.

I kombination med närmare 130 000 döda punkterar allt det här de förhoppningar vi haft om att det till slut ska gå att rädda något av sommaren.

Runt om i USA återinförs nu restriktioner och utegångsförbud som gör att det bara är att börja stänga igen. Kalifornien är sannerligen inget undantag. Bara i Imperial uppmanar delstatens guvernör Gavin Newsom, länet att beordra alla i hemkarantän.

För Hollywood, södra Kaliforniens ekonomiska pulsåder (som just börjat ladda för öppnade biografer) är det förödande. Lika illa är det på många andra håll i USA.

Vad som blir kvar av ekonomin när det här är över vet ingen.

Klart är bara att sommaren vi hoppats på är ett minne blott.

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:

LÄS VIDARE