Ingvar Oldsberg: Läkare i Sverige vågar inte operera mig

Nu funderar tv-profilen att göra som Stefan Sauk

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:

Ingvar Oldsberg lider av diskbråck. Men enligt honom vågar inte läkarna genomföra en operation på grund av hans pacemaker.

Nu överväger han att söka hjälp utomlands.

– Min tes är att de är överdrivet rädda och det av den enkla anledningen att de ser löpsedlar framför sig; ”Vi lyckades inte och Ingvar Oldsberg dog”.

Tv-legendaren Ingvar Oldsberg, 74,, har haft problem med ryggen och höfterna en längre tid. I höstas såg han fram emot att äntligen få hjälp med den ryggskada som hindrat honom från att kunna röra sig normalt utan svåra smärtor.

Det visade sig att den pacemaker han hade inte klarade av magnetröntgen så i september fick han en ny inopererad.

– Jag röntgades i januari och det visade sig att jag har glapp i ryggraden. Det är nog en disk som har brustit och så har jag nog en förskjutning. Jag har också artros i båda höfterna så de bör också bytas, säger Ingvar Oldsberg när vi träffar honom på restaurangen som ligger i gatuplan i huset där han bor i Göteborg.

”Mår inte alls bra”

Anledningen är helt enkelt att han inte kan gå några längre sträckor.

– Jag mår inte alls bra. Jag har fått ställa in planerade semesterresor, jag och min särbo Maria skulle åkt till Spanien, men det går inte. Jag kan bara gå tio-femton meter åt gången innan jag är tvungen att stanna.

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS
Ingvar Oldsberg.

Den typ av operation han behöver är vanlig, trots det har det inte hänt någonting.

– Jag har haft kontakt med sju olika kliniker här i Göteborg, allt ifrån Sahlgrenska till Mölndals lasarett och de är alla rädda för min pacemaker. Min tes är att de är överdrivet rädda och det av den enkla anledningen att de ser löpsedlar framför sig; ”Vi lyckades inte och Ingvar Oldsberg dog”.

Så du menar att du inte får någon ryggoperation för att du är Ingvar Oldsberg?

– Vi tror att det är så. En läkare som jag naturligtvis inte kan uppge namnet på, hintade att så är fallet.

Nya tv-serien skjuts upp

Är du själv rädd?

– Nej, inte ett dugg. Jag har inget att vara rädd för. Men jag håller på med alla dessa instanser och ringer varje dag, men de svarar ”vi får se” och ”lite längre fram”. Men om det skulle vara så att pacemakern sätter stopp, hur många operationer skulle då göras här i Sverige? Det här är ett totalt underbetyg åt vad de här klinikerna och sjukhusen står för. Jag är irriterad och besviken på att det blivit så här.

Det var också meningen att Ingvar Oldsberg skulle spela in ett nytt tv-program som skulle bli hans comeback efter sortin från ”Bingolotto”.

– Jag är handikappad, jag kan inte göra någonting. Det skulle blivit en tv-serie nu under våren, men det gick inte. Det kanske blir något framöver.

Tar efter Stefan Sauk

Nu har Ingvar Oldsberg fått ett uppslag tack vare skådespelaren Stefan Sauk som härom veckan förklarade i Aftonbladet att han har gjort en privat höftoperation i Belgien.

– Jag tänker att när jag läste om Sauks operation så ska jag kontakta sjukhuset i Belgien. Jag tar höfterna i ett första läge och när jag ändå är nere och träffar dem så tar vi nästa problem och de får röntgenbilderna och utifrån det så finns det säkert någon som kan åtgärda mitt ryggproblem.

Ingvar Oldsberg är särbo med kärleken Maria Sandeblad och hon är den som står för markservicen nu när han är sjuk.

– När hon åker från hotellet där hon jobbar varje dag så tar hon en sväng förbi en affär och handlar mat, det är jag mycket tacksam för. Det är en ynnest och mycket praktiskt och inte för påfrestande för henne så det funkar perfekt.

Publicerad:

LÄS VIDARE