Kultförklarade humorprogrammet ”Varan-tv” kommer tillbaka

David Wiberg om uppbrottet, missnöjet och comebacken

Uppdaterad 2021-03-03 | Publicerad 2020-09-06

Gänget i Varan-tv 1997.

Humorgruppen Varanteatern gjorde succé i slutet av 90-talet men lade ner kort därefter.

Nu gör de comeback.

– Vi kanske ändå har någon slags skyldighet att försöka oss på det här igen, säger en av medlemmarna David Wiberg.

”Alla måste titta... igen” är Varangruppens uppdaterade slogan. Efter 20 år undan rampljuset gör humorgruppen Varanteatern en minst sagt efterlängtad comeback med kultförklarade serien ”Varan-tv”.

– Vi kanske ändå har någon slags skyldighet att försöka oss på det här igen, säger en av medlemmarna, författaren och skådespelaren David Wiberg, 47.

Det är även han som har tagit initiativet till comebacken.

– Att alla sju originalmedlemmar är med, det är ganska sällsynt när det handlar om en sådan stor grupp. Jag trodde aldrig att alla skulle säga ja när jag lade fram förslaget.

Varför de väljer att komma tillbaka just nu beror på den respons gruppen ofta möter än i dag.

– De senaste åren har jag slagits av hur otroligt många det är som har kommit fram till oss i gruppen och berättat hur mycket ”Varan-tv” betytt för dem. Att det har påverkat deras yrkesval, fått dem att träffa sin partner, och att det har präglat eller färgat hela kompisgäng, arbetsplatser eller fritidsgårdar, berättar Wiberg.

I fredags startade de en kampanj genom insamlingssidan Kickstarter. Dels för att göra en intressekoll, men även för att göra comebacken möjlig. Målet var att nå 300 000 kronor. På bara några timmar hade en miljon kronor samlats in och i denna stund är summan nästan uppe i 1,9 miljoner.

– Det känns helt osannolikt, det hade jag aldrig kunnat tro. Det betyder otroligt mycket för oss. Vi hoppas kunna skänka glädje helt enkelt.

David Wiberg. Arkivbild.

”Vi var lite konstiga”

Varangruppen bildades i slutet av 90-talet och består av Anders Andersson, Fredrik Ljungberg, Jonas Sykfont, Magnus Thomson, Olof Wallberg, David Wiberg och Fredrik Åkerman. 20-plusåringarna från Lund bestämde sig då för att göra humorsketcher och den första säsongen sändes i SVT med start i april 1997. De beskrev själva serien som ”en galen peep-show med mer än 400 kg på scen”.

– Vi gjorde saker utan någon som helst tanke på vem som skulle titta på det egentligen, utan vi gjorde precis det som vi ville, och då kan det uppstå en viss typ av humor som blir väldigt egensinnig och gränslös, säger David Wiberg.

Förinspelade sketcher blandades med livesketcher inför publik. Karaktärer som Farbror Vattenmelon, reportern Godzilla Hårddisksson och syntbandet Tyskarna från Lund blev en omedelbar publiksuccé. Varför det blev så tror Wiberg beror på just den egensinniga humorn.

– Vi var ju lite aviga och lite konstiga och egensinniga får man ju säga. Är man det tror jag inte att man når ut till svenska folket, men man gör ett väldigt djupt avtryck.

Varangruppen 2020. Övre raden: Magnus Thomson, David Wiberg, Anders Andersson, Fredrik Åkerman. Nedre: Olof Wallberg, Jonas Sykfront och Fredrik Åkerman.

Lade ner efter andra säsongen

Men trots framgången lades programmet ner redan efter andra säsongen 1998. David Wiberg säger att många av dem var mitt i sina pågående utbildningar och att de ”började dra åt olika håll”. I dag närmar de sig 50-årsåldern och de har valt olika karriärer i livet. En blev lärare, en är brandingenjör och en annan stadsutvecklare för att nämna några.

Fanns det någon konflikt i gruppen?

– Som i alla grupper som jobbar kreativt fanns det ju konflikter. Vissa gick bättre ihop än andra, och så har man olika uppfattning om någonting och vi hade känt varandra sedan vi gick på gymnasiet. Man får ju sina roller som det alltid blir i en grupp, eller på en arbetsplats eller i ett rockband.

Hur ser er relation ut i dag?

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös inför vårt första möte när vi träffades för första gången allihopa för ett halvår sedan. Det var väldigt roligt. Det var lite som att träffa släkten igen helt enkelt. Vi är respektfulla mot varandra. Det känns som det finns någon slags kärlek mellan oss och en insikt om var det var som var grejen med oss.

Ni är ju efterlängtade, känner du någon slags press att leva upp till förväntningarna?

– Det jag nog mer tänker på är att vi inte ska försöka göra någonting som inte är vi helt enkelt. Och att förstå vad det är som är kärnan i ”Varan-tv”. Sen kommer man vara orolig och nervös över hur det kommer att tas emot ändå. Men så länge vi inte tappar bort oss vad gäller det, då är det inte så mycket mer man kan göra.

Vad gillar du själv ”Varan-tv” när du tittar på det i dag?

– Åren efter att vi hade gjort det kunde jag vara ganska missnöjd med olika saker och tyckte inte att det blev som man hade tänkt sig. Men 10–15 år efter att det sändes tittade jag på sketcherna igen och kunde då se kvalitén i det och verkligen skratta åt det. Det var så dumt, det var för mycket på något vis. Det spelade liksom ingen roll om lösskägget satt på sniskan, det var så avklätt på något vis. Det fanns ingen tanke på att man skulle verka lite sval och smart, utan det var 100 kilometer rakt in i bergväggen. Hur det kommer te sig i dag, det återstår att se.

– Det går inte att återskapa den där ungdomliga idiotin, lägger han till.

Exakt hur produktionen kommer att gå till kan den överrumplade David Wiberg inte säga i dagsläget, det är ett för tidigt stadie. Men de har mer eller mindre lovat att karaktärerna kommer att komma tillbaka på ett eller annat sätt.

Dagens bästa nöjesbilder - följ Aftonbladet Nöje på Instagram

Följ ämnen i artikeln