Sean Banan: ”Vi måste bygga starka superhjältebarn”

Stjärnan mobbades som liten – vill nu hjälpa utsatta barn

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: kanal 5
Sean Banan dyker upp som journalisten ”Kevin” i en lågstadieskola för att ta sig an ämnet mobbning.

NÖJE

I måndagens avsnitt av ”Hemliga miljonären” dyker Sean Banan upp i rutan – förklädd till alldaglige journalisten Kevin.

Under täckmantel beger han sig till en lågstadieskola för att ta sig an sin hjärtefråga: mobbning.

– Vi måste bygga starka superhjältebarn, så vi slipper laga trasiga vuxna i framtiden, säger han.

I Kanal 5-serien ”Hemliga miljonärer” går svenska kändisar under täckmantel för att ge stöd till en välgörenhet de brinner särskilt mycket för.

På måndag har turen kommit till Sina ”Sean Banan” Samadi, som förklädd till den anonyma och alldagliga journalisten Kevin besöker en lågstadieskola.

Sean Banan tar sig an ämnet mobbning, något hans hjärta klappar särskilt mycket för då han själv blev retad som liten.

– Jag var liten och blev mobbad en hel del och kände mig utanför. Det var ingen lätt uppväxt och en av tryggheterna som jag fann var ju dansen. Det var där genom jag sökte bekräftelse och uppskattning och uppmärksamhet, säger han.

Han gav sig själv ett löfte:

– När jag blev vuxen skulle jag se till att ingen annan blir mobbad. Och nu har jag mer och mer aktivt börjat jobba kring detta ämne. På alla mina konserter står jag och pratar om mobbing och utanförskap, men även om integration och föräldraskap. Man måste också prata vettiga saker och inte bara prutta och peta i näsan, som många tror att Sean Banan-konserterna handlar om.

Har du tagit revansch på mobbarna?

– Jag brukar alltid, på alla mina konserter, berätta en liten historia om hur jag hämnades mobbarna som retade mig: Jag blev retad och jag valde att skita i vad alla tycker, valde att följa mina drömmar och bli dansare. Sedan flyttade jag till Stockholm och hamnade i tv i dans-dokusåpa, fick skivkontrakt, filmkontrakt, hamnade i Mello och släppte flera platinaalbum, säger han och fortsätter:

– Och sedan, de som retade mig hade också blivit vuxna och fått små söta barn, och de fick en veckopeng av mamma och pappa och med den lilla veckopengen sprang de alltid iväg och köpte Sean Banans jävla fucking skiva! Vi kan alla hämnas, men man ska göra det med finess.

”Föräldrarna måste lära ungarna rätt och fel”

I programmet ”Hemlige miljonären” möter Sean Banan många eldsjälar, bland andra rastvakten Lasse som genom att sprida värme och kamratskap har skapat bättre stämning bland eleverna på Mälardalens skola i Stockholm. Men han möter också Elliot, som ger bort halva månadspengen till välgörenhetsorganisationer. Det gjorde stort intryck på artisten.

– Det är en fantastisk ung liten kille som väljer att ge bort sina pengar för att hjälpa andra. Hur många gör det? De köper Pokémon och telefoner i stället.

Samtidigt reflekterar barnartisten mycket kring föräldrarnas ansvar. Enligt Sean Banan är ett effektivt vapen mot mobbning en ryggradskänsla för vad som är rätt och fel.

– Elliot har haft någon där som har sagt att det där är något fint. Föräldrarna måste lära ungarna vad som är rätt och fel, säger han och fortsätter:

– Vi alla kan alltid göra något åt saken. Det viktigaste är att man gör något, vilket jag tog med mig från den här upplevelsen.

I sommar fortsätter artisten turnera med sina konserter med anti mobbning-tema. Drivkraften är tydlig:

– Låt oss tillsammans hjälpas åt att bygga starka superhjältebarn, så slipper vi laga trasiga vuxna i framtiden.

”Hemliga miljonären” med Sean Banan sänds måndag 1 maj klockan 20.00 på Kanal 5.

Publicerad:

LÄS VIDARE