Bäst, vildast och mest nakna på årets festival

Jan-Olov Andersson summerar filmfestivalen i Cannes

CANNES. Under lördagskvällen kväll slutar den 74:e upplagan av världens största filmfestival.

Aftonbladets Jan-Olov Andersson, som har varit 36 år i Cannes, sammanfattar här sina intryck.

Här är vad och vilka som var bäst, vildast, trevligast och mest nakna. Och vem som kräktes av framgångarna…

Herbert Nordrum och Renate Reinsve i norska filmen ”Världens värsta människa”.

GULDPALMSKANDIDATER
Årets race är mer ovisst än någonsin, utan någon klockren favorit. Om jag blandar mina och andras favoriter skulle jag hävda att det står mellan ”Drive my car” (Japan), ”Kupé nr. 6” (Finland), ”Världens värsta människa” (Norge), ”Red Rocket” (USA), ”Bergman island” och ”Titane” (båda Frankrike) och ”A hero” (Iran). Heja Norge!


Matt Damon i Cannes.

BÄSTA FILM
Visades faktiskt utom tävlan. Matt Damon bör rimligtvis få ännu en Oscarsnominering för sin roll i Tom McCarthys ”Stillwater”. Han spelar en amerikan ur arbetarklassen som åker till Marseille för att hjälpa sin dotter som sitter fängslad för mord. Engagerande om kulturkrockar, lögner och moral.


Léa Seydoux i filmen ”France” där hon spelar krigsreporter.

BÄSTA SKÅDESPELARE, KVINNLIG
Léa Seydoux. Suverän i tre tävlingsfilmer som annars inte riktigt som helhet nådde upp till hennes nivå. Och allra bäst i Philip Roth-filmatiseringen ”Deception”, där hon spelar älskarinna till författaren (Denis Podalydés). Fast den visas utom tävlan.
Vicky Krieps (”Bergman island”), Renate Reinsve (”Världens värsta människa”), Sophie Marceau (”Tout s'est bien passé”), Dylan Penn (”Flag day”) och Agathe Rousselle (”Titane”) är utmanare.


Amir Jadidi (till höger) i filmen "A hero”.

BÄSTA SKÅDESPELARE, MANLIG
Caleb Landry Jones (”Nitram”), Simon Rex (”Red Rocket”) och Amir Jadidi (”A hero”), kanske främst den sistnämnda, borde ligga bra till.


Ur ”Titane”.

VILDASTE FILM
Tveklöst Julia Ducourneaus ”Titane”. Hon överträffar med råge debuten ”Raw” med sitt kannibaltema. Hennes hjältinna här är seriemördare, har sex med en bil, blir gravid, blöder motorolja och låtsas sedan vara en man och hamnar på en brandstation.


Vicky Krieps i ”Bergman island”.

MICHAEL NYQVIST-BEUNDRARE
Vicky Krieps. Fick det första priset som Michael Nyqvist Foundation delade ut 2018 efter hans död 2017. Hon kunde då inte komma till Stockholm på grund av en filminspelning.
– Åh, vad jag saknar honom. Underbar både som människa och skådespelare. Vi träffades på inspelningen av ”Colonia”. När hans änka (scenografen Catharina Nyqvist Ehrnrooth) ringde och berättade om priset, sa hon att han hade pratat om den där okända skådespelerskan från Luxemburg som han var övertygad om skulle bli något stort i framtiden. Jag blev väldigt stolt. Och han fick rätt, ha ha, det har gått bra för mig, sa hon när vi träffades.


SVENSKA SUCCÉ
Fårö och Noomi Rapace. Många tyckte inte bara om filmen i sig, utan även att miljöerna var fantastiska i ”Bergman island”, helt inspelad på Fårö.
Och att Noomi verkligen är en internationell stjärna såg man på premiärvisningen av isländska filmen ”Lamb”. Långa applåder både när hon presenterades på scenen av festivalchefen Thierry Frémaux och efteråt.


Adam Driver på blixtvisit i Cannes.

(NÄSTAN) FRÅNVARANDE
Samma som år 2019 - Adam Driver. Är nu en av våra allra största stjärnor. Var även i år bara här knappt ett dygn, för galapremiären av Leos Caraxs ”Annette”. Sedan flög han tillbaka till USA och filminspelningen av Noah Baumbachs ”White noise


Sophie Marceau.

TREVLIGASTE INTERVJU
Sophie Marceau, den franska stjärnan från François Ozons film var på strålande humör. I motsats till Marion Cotillard, som när vi skulle prata ”Annette” med henne, lät oss journalister vänta och vänta. Efter drygt en timme gick vi.


Asghar Farhadi.

SPRÅKFRÅGA
Asghar Farhadi. Jag känner flera iranier, uppvuxna i hemlandet, som pratar utmärkt engelska. Och denne mästerregissör är bevisligen en begåvad människa. Så varför vill han inte prata engelska med oss, utan genomför intervjuerna med tolk?


Simon Rex i ”Red Rocket”.

MÄRKLIGASTE FILMTITLAR
”Red Rocket” handlar om en bedagad före detta manlig porrstjärna. Titeln är slang för hundars erektion.
”Nitram” handlar om en verklig människa, i fängelse på livstid för en masskjutning i Australien. Regissören Justin Kurzel ville inte använda de riktiga namnen på de personer han skildrar. Så filmtiteln är hans förnamn Martin baklänges.


IRONISKA FILMTITEL
”Världens värsta människa”. Norska regissören Joachim Trier erkände att det mest var en bra titel som skulle göra folk nyfikna. För i filmens centrum står tre personer som kanske är lite vilsna i tillvaron, men i grund och botten väldigt sympatiska.


Renate Reinsve i ”Världens värsta människa”.

GENOMBROTT
Renate Reinsve. Den 33-åriga norskan i ”Världens värsta människa” stod under några dagar i centrum i Cannes. Hennes rollfigur Julie håller i filmen en monolog om vilken hårdhet hon föredrar på en mans penis, den scenen blev en riktig snackis.

På frågan hur hon upplevt uppmärksamheten, sa hon:

– Morgonen efter galapremiären, efter allt beröm, alla bra recensioner… jag sprang ut på muggen och kräktes. Vet inte varför. Sedan mådde jag jättebra igen (skratt).


SPORTFÅNE
Juryns ordförande Spike Lee. Är känd för att ha en av de bästa platserna på New York Knicks hemmamatcher i basketboll. Under en välgörenhetsmiddag med Salma Hayek som hedersgäst, smet han iväg och satte sig ensam framför en storbildsskärm och såg EM-finalen i fotboll mellan England och Italien.


En av få scener där Odessa Young och Josh O'Connor har kläder på sig i ”Mothering Sunday”.

MEST NAKNA
I stark konkurrens med ”Benedetta” (sex i 1600-talets nunnekloster) och ”Titane” (sex med kvinnor och bilar) – brittiska ”Mothering Sunday”, om kärlek i 1920-talets England. Odessa Young är naken mer eller mindre hela tiden, Josh O'Connor ibland.
Regissören Eva Husson säger att det inte handlar om att exploatera någons kropp. Hon följer bara Graham Swifts roman, där huvudpersonen promenerar omkring spritt språngande och inspekterar ett hus samtidigt som hon tänker på sitt liv.


Rockbjörnen