Ingen ny rättegång för Steven Avery

Domstol säger nej till den dömde mördaren från Netflix-serien ”Making a murderer”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Everett Collection / IBL Bildbyrå / [downloaded]
Steven Avery.

Domaren avslår hans begäran.

Det blir ingen ny rättegång för Steven Avery som stod i centrum för Netflix-serien ”Making a murderer”.

Steven Avery, 55, är dömd för mordet på fotografen Teresa Halbach 2005, men har hela tiden hävdat sin oskuld.

Den första säsongen av Netflix dokumentärserie ”Making a murderer” från 2015 fokuserar på fallet och Avery har hävdat att han fälldes på grund av planterade bevis och falska vittnesmål.

Men nu har en domare avslagit Averys begäran om en ny rättegång, skriver Guardian.

Misslyckats framställa tillräckliga skäl

Steven Averys advokat hade planerat att lägga fram ny bevisning under en ny rättegång.

– Vi har nya testresultat och vittnesmål. De vetenskapliga testerna är inte färdiga, vi är fortsatt optimistiska över att Averys dom kommer att hävas, har hans advokat Kathleen Zellner sagt i ett uttalande enligt Guardian.

Men domaren Angela Sutkiewicz säger i sitt beslut, som fattades under tisdagen, att baserat på de bevis som presenterats så har Avery misslyckats med att framställa tillräckliga skäl för en ny rättegång.

Avery hade hävdat att nya vetenskapliga tester skulle så tvivel över bevis som använts vid rättegången, fört fram alternativa mordteorier och ifrågasatt polisens motiv.

Chefsåklagaren vill stoppa frigivning

Men domaren menade att det ändå inte fanns någon rimlig sannolikhet för en annan dom vid en ny prövning, baserat på den totala mängden bevis som presenterats under den första rättegången.

Avery är dömd till livstids fängelse för mordet på Teresa Halbach. Hans systerson Brendan Dassey dömdes samtidigt för medhjälp efter att ha erkänt att han hjälpt sin morbror att våldta och döda den då 25-åriga fotografen på familjens skrotupplag.

Förra året bestämde en domstol att Dassey skulle släppas fri med motiveringen att utredare utnyttjat hans utvecklingsstörning och lurat fram hans erkännande. Delstaten Wisconsins chefsåklagare kämpar för att stoppa frigivningen, och ifrågasätter att några fel skulle ha gjorts under rättegången.

Publicerad:

LÄS VIDARE