Coronakrisen tvingar artisterna att sadla om

Pluggar, lagar mat på Youtube och syr båtkapell: ”Vill man så kan man”

Uppdaterad 2021-06-12 | Publicerad 2021-03-28

Kulturbranschen är nattsvart som en direkt följd av pandemin.

Artister som står utan inkomst tvingas nu att sadla om för att få mat på bordet.

– Jag sökte in till universitetet och kom in på socionomlinjen, säger artisten Hanna Hedlund.

I mars 2020 kom restriktioner från Folkhälsomyndigheten för att stoppa spridningen av covid-19 i Sverige. I samma ögonblick var det godnatt för teaterföreställningar, shower och konserter i den form vi känner till.

Som i ett nattsvart trollslag stod artister, sångare och musiker utan möjlighet till försörjning. Det fanns stöd att få via Konstnärsnämnden, men det visade sig att artister som Petter, Jill Johnson och Benjamin Ingrosso – med rejäla kassakistor i sina bolag – hade sökt och fått stöd.

– Har man omsättning på miljoner i sitt bolag ska man inte hålla på att söka massa stöd. Det är det dummaste jag varit med om. Ge det till dem som bättre behöver det, sa Tommy Körberg då till Aftonbladet.

Jobbar med catering

Andra artister tog tag i situationen och försökte lösa situationen på för dem okonventionella sätt.

Artisten Linda Bengtzing började måla tavlor efter att ha hittat ett målarset på Lidl.

– Min revisor sa ganska tidigt, du måste skaffa dig ett annat jobb för han såg vart det här skulle bära hän, förklarade Linda Bengtzing.

Linda Bengtzing målar tavlor.

Hon har även hoppat in och hjälpt en väninna som har en cateringverksamhet samt läst in ljudböcker.

I SVT:s show ”Carina Bergfeldt” berättade spelmannen Kalle Moraeus häromveckan att hans yrke ”försvann” och att han nu jobbar som kock på sin eventgård i Orsa.

– Jag älskar att laga mat och tiden bara springer i väg när jag jobbar i kök, så det fick väl bli kock då, sa han i programmet.

Syr båtkapell

En som tidigt insåg att det inte skulle bli några konserter att försörja sig på var artisten Morgan Milacki, mer känd som ”Mojje”. Han anslöt till sin pappas företag som syr båtkapell.

– Jag har faktiskt kört hela året, det har blivit varannan vecka. Jag har pendlat mellan hemmet i Stockholm och Varberg. Jag var snabb med omställningen. Jag har haft turen att det har gått bra under ganska många år så jag har haft så jag har klarat mig, men det får absolut inte fortsätta. Och min privata ekonomi har räddats av att jag har kunnat sadla om och sy båtkapell och det är dessutom en framtidsvision jag har haft ändå så det var en bra tajming, säger Mojje Milacki.

Han förklarar att han blixtsnabbt tog beslutet att sadla om och att det är typiskt för hans natur.

– Ställs jag inför ett problem så löser jag det. Jag har alltid varit sådan. Nu är det här min pappas firma, men hade jag inte haft det så hade jag hittat på något annat. Vill man så kan man. För mig har hela det här året varit en personlig utveckling. Visst, det är jätteroligt att vara artist, men jag har turnerat i 30 år. För mig är det så att jag fortsätter gärna turnera och musiken är en sak, branschen är något helt annat. Då gör jag hellre något annat vid sidan om. Jag tror att i framtiden har man inte bara ett yrke utan två.

Däremot medger Mojje Milacki att pandemin och avsaknaden av publiken sätter sina spår.

– Jo, det är klart man blir påverkad psykiskt. Jag är uppvuxen i en turnébil för min pappa var musiker och att då helt plötsligt gå hemma, det kommer jag aldrig bli kompis med.

Startade matkanal

Sångerskan och musikalartisten Gladys del Pilar var mitt uppe i föreställningen ”En värsting till syster” när pandemin slog till. Hon tvingades se hur de bokade konserterna försvann.

– Det är en enorm ekonomisk förlust. Jag har slutat räkna på de förlorade inkomsterna för allt jag var inbokad på. Det är skitjobbigt att se den siffran, eller – jag vill inte ens se den. Ännu så länge har jag så jag klarar mig, men det får inte fortsätta allt för länge, säger Gladys del Pilar.

I vanliga fall bjuder hon och maken Christer Berg varje sommar in till en stor sommarfest i trädgården i Huddinge. Gladys lagar all mat och får alltid mycket beröm. Det är ett intresse och en hobby som hon nu ska försöka slå mynt av.

– Jag tänkte om och startade en matkanal. Jag håller på och klipper för fullt nu efter att ha tagit en paus för jag fick corona själv och tappade energin. Dessutom tar det tid att bygga upp en skara följare och utveckla samarbeten, men jag hoppas det här kan skapa intresse hos mina följare.

Gladys del Pilar lagar mat på Youtube.

Gladys del Pilar är inne på samma linje som Mojje Milacki:

– Man måste ha fler ben att stå på i framtiden. Man måste tänka om och försöka hitta andra alternativ att tjäna pengar, för som det är nu så har man näringsförbud.

Pluggar på universitetet

Artisten Hanna Hedlund hade sitt på det torra våren 2020. Hon var med i den hyllade showen ”Pernilla Wahlgren har hybris” som fick fyra plus i Aftonbladet och en lång turné stod för dörren.

– Vi hade precis haft premiär på en utsåld turné. Jag var så inställd på vad jag skulle göra i minst ett och ett halvt år. Det blev en sådan himla chock och det tog ett tag innan det sjönk in att jag stod utan jobb och allt bara försvann, säger Hanna Hedlund som är med i den nuvarande säsongen av ”Let’s dance”.

– Jag känner att det är en gåva att få vara med i ”Let’s dance”, det är fantastiskt både själsligt, hälsomässigt och ekonomiskt förstås.

Hanna Hedlund har under den här perioden insett hur mycket hon identifierar sig med sitt arbete.

– Jag har verkligen börjat tänka på vad jag ska göra och vad som som händer om det inte blir som vanligt och det har också lett till positiva saker. Jag sökte in till universitetet och kom in på socionomlinjen. Jag skulle verkligen kunna tänka mig att jobba med människor på det sättet.

– Tack vare den här pausen så har jag jobbat med mig själv och funderat på vad jag skulle kunna göra i nästa karriär.

Artisten Hanna Hedlund pluggar till socionom.

Tankarna på att söka in till universitetet är en direkt följd av pandemin.

– Till hundra procent. Jag som är så van att jobba mycket och barnen börjar bli stora, jag kan inte bara gå runt och inte göra någonting. Det tog flera månader innan jag ens sökte till universitetet. Jag sökte in till flera olika saker, regi för barn och psykologi som jag är intresserad av och det hade aldrig hänt om det här året inte hade varit som det är.

Hanna Hedlund älskar sitt jobb, men inser att om hon inte kan syssla med det till hundra procent så får det vara så.

– Jag känner att jag på ett eller annat sätt kommer att hålla på med kultur, även om jag inte kan försörja mig på det.