Musikfansens protestkupp på nätet

Tar över både konservativa, kontroversiella och rasistiska hashtags

Publicerad 2020-06-05

K-pop-fans har anslutit sig till protesterna i USA efter det misstänka mordet på George Floyd.

I stället för att tåga på gatorna har deras protest utspelat sig på deras hemmaplan – nätet.

Fansen har tagit över både konservativa och rasistiska hashtags och översvämmat polisens servrar med videos på k-pop-artister.

K-pop-fansen är kända för att kunna mobilisera sig i stort antal online för att stödja det de tror på. Det brukar betyda att de hyllar sina stora popidoler och säger ifrån på skarpen när någon skriver något negativt om dem.

Vanligtvis brukar de alltså ägna mer eller mindre alla dygnets timmar åt att dyrka sina idoler. Men nu har de i stället vigt sin tid åt att delta i protesterna i USA. Detta efter det misstänka mordet på George Floyd som dog efter att polisen Derek Chauvin pressade ned honom mot asfalten tills han förlorade medvetandet.

Hashtaggen #Whiteouttuesday på Instagram, ett svar på BLM-rörelsens #blackouttuesday, som det såg ut före och efter K-pop-fansens inblandning i tisdags.

Kraschade polisens servrar

”Stans”, grovt översatt ”ett fan som är besatt av en speciell kändis”, protesterar nu på sociala medier. Där har de tagit över både konservativa, kontroversiella och rasistiska hashtags som #MAGA, #BlueLivesMatter, #WhiteLivesMatter och #Whiteouttuesday. I stället för politiska budskap finns nu bilder och videos på olika K-pop-stjärnor under hashtagsen.

Protesterna började efter att polisen i Dallas bad allmänheten under söndagen att lämna in videos av olaglig aktivitet från protesterna via en speciell app. ”Stans” svarade genom att skicka K-pop-innehåll och polisen tvingades så småningom att ta ner appen.

K-pop-fansen har också slagit sig samman med det löst sammansatta nätverket av hackers som kallar sig Anonymous. Stora Anonymous-konton på Twitter har hyllat sina nyblivna allierade i flera inlägg på det sociala nätverket.

Arkivbild. Anonymouse har tidigare kommunicerat sin olika aktioner med filmer på en person i mask som läser upp budskap.

Miljoner protesterar världen över

Det var den 25 maj som Floyd fick polisens knä tryckt mot sin hals och filmen som visar hur Floyd vädjar att poliserna ska släppa taget spreds som en löpeld på på sociala medier. Det blev startskottet för massiva protester mot polisvåld och rasism världen över. Miljontals människor har gått ut och demonstrerat för att stötta Black Lives Matter-rörelsen, även i Sverige.

På många håll har protesterna lett till upplopp, plundring och skadegörelse. Utegångsförbud har införts för att få stopp på kravallerna i USA. Men förbuden har trotsats av tiotusentals amerikaner som fortsätt marschera genom storstäder som Los Angeles, Philadelphia och New York.

K-pop-fans i verkligheten. Här på en konsert i New York förra året med det koreanska bandet NCT 127.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln