Kalle Lind: Hatte Furuhagen hade ett bra sätt att spela kolerisk

Publicerad 2021-01-15

Hans ”Hatte” Furuhagen är död.

Den folkkäre komikern och historikern blev 90 år.

– Han var en mångsysslande man med stort, rörligt intellekt, säger Kalle Lind, expert på nöjeshistoria.

Hatte Furuhagen samarbetade ofta med Hasse & Tage men hade också en annan karriär som akademiker.

Hans Furuhagen studerade historia i Uppsala på 1950-talet. Där stötte han tidigt ihop med Tage Danielsson och tillsammans började de upptäcka humorn och studentspex. Furuhagen tog en forskarexamen i historia och jobbade som lärare på Uppsala universitet innan han följde i Tage Danielssons spår och började jobba på Sveriges Television.

– Man kan säga att det var en man som hade två offentliga jag. Akademikern Hans och spexaren ”Hatte”. Men båda sidorna var lika framträdande, säger Kalle Lind, författare, radiopratare och expert på nöjeshistoria.

Kalle Lind.

På SVT var Hans Furuhagen först chef för kulturredaktionen och senare programchef på TV2. Samtidigt skrev han manus och var producent.

Som komiker var han från början med och gjorde satirprogrammet ”Mosebacke monarki”. Först i radio och sen i tv.

Skrev historiska böcker

När Hasse Alfredsson och Tage Danielsson började göra filmer var Hans Furuhagen med på ett hörn även där. Bland annat i "Svenska bilder" (1964), "Att angöra en brygga" (1965) och "Picassos äventyr" (1978). I ”Att angöra en brygga” från 1965. spelade Furuhagen en rollfigur som ligger och skvalpar i vattnet genom hela filmen.

– Med alla omtagningar var det en mycket äventyrlig, mycket jobbig och mycket, mycket blöt inspelning. Jag var glad att min familj inte var där och såg vad man utsatte mig för. Men jag måste erkänna att det var väldigt roligt också, har han sagt till TT.

Samtidigt fortsatte Furuhagen, parallellt med radio- och tv-karriären, att skriva historiska böcker, enligt Kalle Lind.

– För mig är han en av många som befann sig i kretsen runt Hasse och Tage. I början av 1960-talet är han med väldigt mycket hos dem.

Gänget som skapade "Mosebacke Monarki" var ganska löst sammansatt, menar han.

– Det var egentligen Hasse Alfredsson och Tage Danielssons gamla spexarkompisar från Uppsala. Där var ”Hatte” en ganska viktig redaktionsmedlem. Han både skrev och agerade.

”Hatte” och Birgitta Andersson i ”Att angöra en brygga”.

”Hade fysiken på sin sida”

Vad var ”Hattes” bidrag i det här gänget?

– Som komisk aktör hade han ju fysiken på sin sida. Han var ju kort, han var under snittlängd, och så hade han det väldigt karaktäristiska pipskägget. Och ser man ut så, så kan man vara väldigt otrevlig. Publiken ger en rätten att vara otrevlig. Så ”Hatte” hade ett bra sätt att spela kolerisk. Han kunde skälla och härja utan att det blev obehagligt. Istället blev det komik av det. Han utnyttjade det väldigt fint, säger Kalle Lind som menar att det främst syns i ”Att angöra en brygga”.

Själv tyckte han dock att filmandet var rätt trist och gjorde inte så många fler filmer, enligt Kalle Lind.

Istället gjorde han bland annat mycket tv med allt från kurser i italienska till historiska program. I ”Pompeji bakom ruinerna” från 1980 besökte Furuhagen Pompejis ruiner och berättade inlevelsefullt om staden som begravts i aska.

Hans Furuhagen blev hedersdoktor vid Uppsala universitet 1985 och fick professors titel av regeringen 2009.