Peter Stormare om sitt nya ”kokodrama”: Vill göra knäppa saker

Skådespelaren om Bergman, livet i Hollywood och Bauhaus-reklamen

Uppdaterad 2021-11-29 | Publicerad 2021-11-28

Peter Stormare, 68, har varit på blixtvisit i Stockholm.

För att vara med i ”Skavlan”, göra pr för tv-serien ”The Box” och prata med Aftonbladet om allt från Thåström-samarbetet på Dramaten som aldrig blev av, till fyllefesten där han mötte ett 25-tal människor utklädda till honom.

– Det är fan som ”Spöksonaten”, Ingmar (Bergman) skulle ha gillat att regissera det här kokodramat, säger han om nya tv-serien.

”Skavlan”-programmet där Peter Stormare, Ed Sheeran och Cherrie var med visades i början av oktober.

Tv-serien ”The Box” har premiär söndag 28 november på Viaplay. Ett psykologiskt kriminaldrama med övernaturliga inslag som följer en polis (Anna Friel) i Kansas City. Alexander Karim spelar hennes partner, Peter Stormare är deras polischef. Alla sju avsnitt släpps samtidigt.

Peter Stormare.

– Som skådespelare vill man göra lite knäppa och udda saker. Det här var nästan som att jobba på teatern i något konstigt surrealistiskt stycke. Ett kammarspel vi spelade in i Stockholm. Vi bodde på Hotell Hasselbacken, sedan gick vi tvärs över gatan till Cirkus där de hade byggt upp polisstationens två rum på scenen. Och så ska det föreställa att stationen ligger i utkanten av Kansas City.

– Serien innehåller en kittling jämfört med vanliga polisdramer. Det är också lite skräckfilm med ockulta inslag och lite Alice i Underlandet.

Peter Stormare.

Stormare i ”Fargo”

Udda roller är inget ovanligt när det gäller Peter Stormare.

Kanske satte han tonen för det med sin roll som ryske kosmonauten Lev Andropov i succéfilmen ”Armageddon” 1998. Samma år spelade han ”Slippery Pete” i tv-serien ”Seinfeld”. Och Nihilisten #1 Karl Hungus i bröderna Coen-filmen ”The Big Lebowski”. Två år tidigare hade han också fått mycket uppmärksamhet när han och Steve Buscemi spelade småförbrytare i en annan Coen-klassiker, ”Fargo”. Där mördar Stormares rollfigur Buscemis – och matar sedan ned liket i en flismaskin.

– Polis är jag inte van att spela, jag har mest varit på andra sidan, det är roligare, säger han och skrattar.

Coen-filmerna påminns han förstås om när han möter folk ute på stan. Och tv-serien ”Prison break”.

Fast den film allra flest tycks vilja prata med Stormare om i USA är, kanske lite oväntat, ”Constantine” (2005), där Keanu Reeves spelar exorcist och Stormare är Satan själv.

– Jag är inte med så många minuter, så där har jag väl lyckats med någonting.

”Thåström drog sig undan”

Tre gånger har Peter deltagit i Lebowski Fest. Den har ägt rum två gånger om året på olika platser i USA ända sedan filmens premiär.

Peter Stormare.

– Det är tre dagar. Fredag-söndag. Nutidens motsvarighet till ”Rocky horror picture show”. Folk klär ut sig till rollfigurerna. Ser filmen, bowlar, det är konserter och ett riktigt fylleslag där folk dricker White Russian. Det är helt sinnessjukt att till exempel möta 25 människor utklädda till min rollfigur Karl Hungus i vita overaller.

Första gången jag mötte Peter Stormare var i mitten av 1980-talet på Stadshotellet i Ljusdal. Rockgruppen Imperiet hade haft folkparkspremiär och hade efterfest i hela receptionen. Stormare var inbjuden, han och Joakim Thåström hade 1986 spelat huvudrollerna i Lárus Óskarssons film ”Den frusna leoparden”.

Har du någon kontakt med Thåström nu för tiden?

– Nej, det var länge sedan. Vi skulle göra en föreställning ihop på Dramaten då. Brecht-pjäsen ”Baal”. Men ”Pimme” (Thåström) drog sig undan. Jag tror han kanske var rädd för att lära sig repliker och vara disciplinerad och säga samma saker kväll efter kväll. Synd, han är grymt begåvad. Men jag fick honom i alla fall till att sjunga Bellman och Cornelis. Jag tjatade och tjatade. I början sa han alltid: Varför göra det?

Peter Stormare.

Birollerna: ”Man får assistpoäng”

Totalt har Peter Stormare cirka 200 film- och tv-roller bakom sig. Han har inget emot att det mest blivit biroller i USA.

– Har du tur får du göra sju, åtta projekt per år. Jag brukar säga att det är som att få spela ishockey med Wayne Gretzky, man får assistpoäng. Gör du en huvudroll och det går åt helvete blir det ditt fel, då får du inga roller på ett tag. Och i biroller får man se hur konstig ut som helst.

– Jag pratade med Richard Gere om det. När han gjorde ”Den förste riddaren” (1995), där han spelar en skitig nedgången riddare under medeltiden, ville de ändå att han skulle tvätta håret och se ut som i ”Pretty woman”. Inte fan såg man ut så på den tiden.
Här i Sverige har det dock blivit en del huvudroller. ”Hamilton” (1998), ”Varg” (2008) och ”Jägarna 2” (2011). Någon gång i vår kommer ”Tisdagsklubben”, efter Anna Fredrikssons bästsäljande roman.

– Det är egentligen tjejernas film, men jag kommer in som en kock som får ihop det med Marie Richardson. Det handlar om folk som är kring 60 år, bryter upp och startar något nytt i livet. Jag har känt Marie länge, hon är en vacker, intelligent och grymt begåvad skådespelerska och dessutom hälsingetös, från Ljusdal. När jag växte upp i Arbrå, var Ljusdal rena metropolen för mig. Så den filmen ville jag självklart göra.

Peter Stormare.

”Jag får inte ens steka ägg hemma”

Apropå att du spelar kock i den filmen… hur är du själv vid spisen?

– Jag får inte ens steka ägg längre hemma, min fru tycker jag stänker för mycket olja. Jag är gift med en japansk kock, även om hon inte är legitimerad sådan. Till och med min mamma säger att min frus köttbullar är godast. Fast oftast äter vi japanskt. Fast både hustrun och vår dotter gillar Kalles kaviar.

Peter har bott i USA sedan slutet av 1980-talet. Familjen har bott i samma hus i Los Angeles sedan 23 år tillbaka, i West Hollywood.

– Många hatar Los Angeles, jag hittar bara guldklimpar. Om jag är amerikaniserad vet jag inte, men… jag har bott där halva mitt liv. Jag stannar nog kvar.

Stormare-museum

Har du något kvar i Arbrå?

– Några kilometer därifrån, jag är delaktig i Orbadens Spa & Konferens. Om jag har några dagar över när jag i Sverige, hyr jag bil och kör upp dit. De säger att de vill bygga något Stormare-museum, men vad fan ska vi ha det till?

(På hotellet kan man bo i Peter Stormares svit för cirka 2 000 kronor natten)

Framtiden?

– Jag har mitt produktionsbolag och vi har gjort komediserien ”Swedish dicks” och dokumentärserien ”American rhunestone”. Det finns några andra serier på gång med Viaplay. Några andra saker, en jag vill regissera, en jag vill agera i. Under livets sista kvart vill jag göra mina egna saker, mina alster, sedan får vi se om de blir av.

Peter Stormare.

Peter Stormare om…

… sitt nära förhållande till Ingmar Bergman (1918-2007):

– Jag var som ett ”adoptivbarn”, fast jag kom in som vuxen, som 25-åring. Det var något år när han var väldigt arg när jag drog till USA. Han ville att jag skulle fortsätta på Dramaten. Kanske ta över och föra traditionen vidare ihop med alla de äldre skådespelarna, som jag lärde mig så mycket av.

– Jag sa åt honom att han hade sagt att jag skulle följa min inre röst och passion och den ledde mig bort. Sedan gick hans ilska över. Vi pratade ofta på telefon och sågs när jag var hemma, ända till han blev riktigt sjuk.

… att vara dubbelspråkig:

– Hemma pratar vi engelska och lite japanska. Fast hustrun och dottern pratar så snabbt, då har jag svårt att hänga med i deras japanska. När jag agerar får jag tänka till några extra varv, särskilt på och svenska. Jag läser ju Aftonbladet på nätet, kan prata hälsingemål om jag vill, men pratar nog en slags gammaldags svenska. Det finns formuleringar jag aldrig hört tidigare. Som hjärnsläpp.

Peter Stormare i Bauhaus-reklamen.

…reklamfilmerna för Bauhaus:

– De är jag stolt över. De tar några dagar att spela in. För någon månad sedan var vi uppe vid norska gränsen. Det är ju lite en anti-IKEA-grej över alltihop, att man ska snickra själv.

– Jag kan skryta med att jag är rätt händig. Bättre med såg och hammare än med gitarr, till exempel.