Tvingades lämna ”Sveriges mästerkock” efter piggvarhaveriet

Juryns hårda dom mot Amanda: ”Rå fisk”

Uppdaterad 2021-04-07 | Publicerad 2021-02-17

Filéa och tillaga piggvar inför kameror, jury och på tid blev lite för mycket för Amanda Wiger.

Hon fick snabbt problem med både filéandet och tillagningen och tvingades lämna ”Sveriges mästerkock” i kvällens program.

– Fisken är alldeles för rå, säger jurymedlemmen Tom Sjöstedt.

Efter att ha hamnat i elimineringstävlingen i ”Sveriges mästerkock” fick Amanda Wiger, 28, tillsammans med motståndarna Reza Jafari, 27, och Diana Gran, 35, i uppgift att servera en valfri rätt med piggvar. Inte helt enkelt skulle det visa sig för Amanda Wiger, som tidigare mest jobbat med andra plattfiskar.

– Jag skulle ljuga om jag hade sagt att jag har hanterat mycket piggvar, säger hon i kvällens program.

Amanda Wiger fick slita hårt för att få skinnet att lossna.

– Nu är det fullbordad panik. Jag vill ju inte ha en sönderslicead piggvar. Jag har verkligen inte tid att att stå och pilla med den här fisken, säger hon.

Amanda Wiger fick lämna ”Sveriges mästerkock”.

Stressigt i köket

Amanda Wiger var nära att glömma viktiga ingredienser redan i skafferiet och hon kände tidigt hur tiden började rinna ifrån henne innan fisken ens var färdigfileád.

– Det var lite stressigare i dag, säger hon när juryn inspekterar hennes arbete i köket.

När en timme hade gått och rätten skulle presenteras kunde hon bjuda juryn på sin ugnsbakade piggvar med vitvinssås, potatispuré och dillslungad gurka. Men speciellt nöjd var hon inte efter alla problemen under förberedelserna.

– Det känns sådär, för jag är inte helt hundra nöjd. Det hade känts så mycket skönare ifall jag visste att allt satt, säger hon.

Fick även beröm

Hennes känsla var att fisken inte var helt färdigbakad och juryn delade den uppfattningen.

– Ödmjukt sagt är den underbakt, man kan nästan säga att den är helt rå, säger Tom Sjöstedt.

Även om fisken inte föll juryn i smaken fanns guldkorn i hennes rätt.

– Såsen har full potential. Hade den fått koka ihop lite till hade det varit en riktigt bra vitvinssås, säger jurydeltagren Markus Aujalay.

”Sveriges mästerkock” sänds onsdagar 20.00 på TV4, TV4 Play och C More. Finalen visas den 7 april.