Trivsamt men tunt om oroväckande miljöhot

Svenska dokumentären ’Earth: muted’ vill starta debatt

Uppdaterad 2021-09-27 | Publicerad 2021-09-23

Manuell pollinering i ”Earth: muted”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Earth: muted

Regi Åsa Ekman, Oscar Hedin och Mikael Kristersson.


FILMRECENSION. Den svåraste och mest angelägna politiska frågan i vår tid är hur vi ska hantera miljöproblemen. Vi lär få se fler dokumentärer framöver som tacklar ämnet.

”Earth: muted” visar hur knepig utmaningen är även för filmskapare.

DOKUMENTÄR. Det börjar med att vi får se bönder som har klättrat upp i fruktträd för att pollinera blommorna för hand. Det ser helt sjukt ut, det där är ju ett jobb för bin, tänker man. Men vad ska man göra när bina har försvunnit? Det är verkligen slående bilder och de har använts flitigt i marknadsföringen av den här dokumentären, just för att det är så talande att vi bör bli rejält oroliga när det har gått så långt att människor måste själva pollinera blommor för hand.

”Earth: muted” har lanserats på internationella filmfestivaler som ett inlägg i miljödebatten som ska få oss att vilja förändra våra liv att leva. Tyvärr lyckas inte filmskaparna med sitt ärende.

Förändrat levnadssätt

Vi möter tre familjer i Sichuanprovinsen i västra Kina som ägnar sig åt päron, körsbär och bin. Många har fått förändra inte bara hur de arbetar med sina odlingar utan själva levnadssättet. Det är päronodlaren Cao och hans familj som tvingas pollinera träden för hand. Biodlarna Che och Zhang måste ständigt tänka på att hitta platser där deras bin klarar att leva, vilket inte är så självklart längre. Det får som konsekvens att de bor långt ifrån dottern Jingjing. Samtidigt klarar körsbärsodlaren Ye fortfarande att få sina träd pollinerade på ett naturligt sätt.

Att bespruta eller inte bespruta sina fruktträd är den svåra frågan.

Besprutning av fruktträd i ”Earth: muted”.

Vi kommer nära de här tre familjerna och följer deras vardagsbestyr, genom arbete, middagar och läxläsning. Naturfilmaren Mikael Kristersson anlitades att resa till Kina med en tolk för att skildra denna konflikt mellan naturen och människor som försöker överleva.

Flortunt utgångsmaterial

Resultatet är ett fint möte med personer som lever ett annat liv än vad vi gör i Sverige. Det är alltid intressant att se och det märks att filmskaparna har charmats inte minst av lilla Jingjing. Men vi lär oss i stort sett ingenting om de miljö- och klimatproblem som Kina och resten av världen har orsakat, eller vad vi ska göra åt det.

Tanken är kanske att starta en debatt, men utgångsmaterialet i just den här filmen är flortunt. Mer trivsamt än angeläget.

Filmen visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.