The grudge behöver piggare gengångare

Billiga effekter och förutsägbara chocker i skräckfilmen

Publicerad:

FILM

The grudge

Regi Nicolas Pesce, med Andrea Riseborough, Demián Bichir, John Cho, Betty Gilpin, Lin Shaye, Jacki Weaver.


FILMRECENSION. Japanska spöken ser vi inte på bio så ofta längre.

Men nu börjar en bekant ande knarra igen.

SKRÄCK. Ibland dyker de upp, skräckfilmerna som inte får någon pressvisning. Vi förutsätter naturligtvis att de är för dåliga för att visas för recensenter, och det stämmer till 98 procent.

Den senaste tiden har det varit tre sådana filmer: ”Countdown”, ”Black Christmas” och ”The grudge”.

Det var länge oklart hur den nya ”Grudge” passade in i förhållande till de tidigare filmerna i serien. Skulle det bli en ny nyinspelning av den japanska originalfilmen från 2003? En slags reboot? En rak uppföljare?

Svaret är att filmen börjar med en snabb referens till den amerikanska nyinspelningen från 2004, den som hade Sarah Michelle Gellar i huvudrollen, men det är mest en present till kvarblivna fans, inte något som är viktigt för handlingen.

Gammalt lik hittas i skogen

Liksom i de tidigare filmerna har storyn hackats upp i flera delar och är inte kronologiskt berättad. I huvudsak följer vi en polis, Muldoon (Andrea Riseborough), som får ett märkligt fall där ett gammalt lik har hittats i en bil inne i skogen. Fallet leder Muldoon till ett gammalt hus som sägs ha en förbannelse. Det slutar med att hon skräckslagen springer därifrån… men hon vet inte om att något följer med henne.

1 av 2 | Foto: Sony
”The grudge”.

Att se skräckfilm med en publik full av tonåringar är inte så dumt. De är härligt lättskrämda; den enda gången jag hoppade till i filmen var när en av dem i sätet framför mig fick en våldsam reaktion.

Effekterna ser billiga ut

Men tonåringarna är alltför generösa i sina reaktioner. Många av effekterna i filmen ser billiga ut och skrämselattackerna är förutsägbart arrangerade. Duschscenen som är ett måste i ”Grudge”-filmerna blir bara en axelryckning här.

Många bekanta ansikten i rollistan, däribland ”Insidious”-stjärnan Lin Shaye. Hon spelar en dement dam som ser spöken när andra människor inte gör det. Jacki Weaver och Andrea Riseborough är bra skådespelare. Men de behöver piggare gengångare att jobba med.

”The grudge” hade svensk biopremiär i fredags.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE