Gripande drama om besvikelse och längtan

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Carey Mulligan är mycket bra som tonåringens mamma.
Foto: Scott Garfield/Lucky Dogs
Carey Mulligan är mycket bra som tonåringens mamma.

Under en öppen himmel

Regi Paul Dano, med Carey Mulligan, Jake Gyllenhaal, Ed Oxenbould, Bill Camp.

DRAMA Det är tidigt 1960-tal i Montana och vi ser allt genom 16-årige pojken Joes ögon. Familjen är nyinflyttad i en småstad och pappa arbetar som pro på snobbiga golfklubben. I skolan får tonåringarna lära sig skydd i fall de stora skogsbränderna skulle komma nära. Varje höst brinner det tills snön kommer och frivilliga åker iväg för att släcka bränderna i bergen.
Pappa mister jobbet på golfklubben och funderar på att ta fjärran inhopp som tillfällig brandman. Det skakar om familjen, där modern redan är trött på sin makes hoppjerkande. Hon söker jobb i småstaden för att få pengar och vänner, och blir simlärare. Hon möter en äldre affärsman som uppenbart är intresserad av henne. Pojken tjänar pengar genom att hjälpa en fotograf. Stillbilder blir en del av filmens berättelse.
Sonen Joe (Ed Oxenbould) ser på i vanmakt vad som händer i föräldrarnas förhållande, och försöker passa in i skola och bland kamrater. En flicka verkar gilla honom. Hon berättar också att brandövningarna är meningslösa. Om elden närmar sig staden hinner de ändå inte göra något.
Filmens bygger på romanen ”Löpeld” från 1990 av Richard Ford, och är regidebut för skicklige skådespelaren Paul Dano (”There will be blood”, ”Love & mercy”). Dano har skrivit manus med Zoe Kazan, och har bra blick för nyanserna i personligheter. Filmen utnyttjar fint det dramatiska landskapet som spelplats. Originaltiteln ”Wildlife” understryker att det är en studie av beteende. Som ett naturprogram där man skildrar hur en flock förändras av en yttre händelse.
Brittiska Carey Mulligan är suveränt bra som hemmafrun, trött på tomma löften. Hon spelar intensivt en rastlös mamma som fick barn som ung och nu vill leva ett annat liv. Jake Gyllenhaal spelar Joes pappa som tyngs ner av krav han inte vet hur han ska klara av. Han tackar nej till jobb av stolthet och lämnar fru och barn utan pengar en lång tid. Bill Camp spelar den äldre affärsmannen som attraheras av Joes mamma och kommer in i deras liv.
Alla tre männen har på olika vis förväntningar och krav på kvinnan som hon är trött på att uppfylla.
Frustrationen och ångesten byggs upp. Fadern försöker släcka bränder men startar nya. Gripande drama om besvikelse och längtan. Att bli vuxen medan man tappar tron på vuxna. Ett vackert vemod.

Publicerad: