Ett blodigt brott blir hans räddning ur extrem fattigdom

Netflix-aktuella ’Den vita tigern’ suger in oss i sin berättelse

Publicerad 2021-01-20

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Den vita tigern

Regi Ramin Bahrani, med Adarsh Gourav, Priyanka Chopra, Rajkummar Rao, Vijay Maurya, Mahesh Manjrekar.


FILMRECENSION. Det har gjorts jämförelser med Danny Boyles stora Oscarsvinnare ”Slumdog millionaire”. Men det här är inte en saga.

I stället är ”Den vita tigern” en film som visar att om du vill ha en miljon dollar får du slita pengarna ur händerna på någon annan.

DRAMA. Det är lätt att tankarna går till Martin Scorsese när man börjar titta på ”Den vita tigern”. Regissören Ramin Bahrani lät sig inspireras av ”Maffiabröder” (1990). Även här har vi en person som guidar oss med sin berättarröst, likt Ray Liotta, och Bahrani har ett liknande sätt att suga in oss i en värld och en elegant presenterad historia.

Balram Halwai (Adarsh Gourav) har på sätt och vis sitt liv utstakat redan när han föds. Han tillhör en lägre stående klass i Indien och det är helt enkelt inte meningen att han ska göra något annat än tjäna överklassen. Han anställs som chaufför åt en förmögen entreprenörsfamilj och riktar in sig på den ende familjemedlemmen som verkar ha någon form av medmänsklighet, Ashok (Rajkummar Rao), som är ihop med en amerikanska (Priyanka Chopra). Hon väntar mest på att de ska flytta till USA; Ashok slits mellan henne och de förväntningar som finns inom familjen vad gäller giftermål och företaget.

Ser möjligheter att ta sig fram

Balram behandlas på ett nedlåtande sätt men ser snart möjligheter att ta sig fram. Att han lyckas vet vi redan från början eftersom större delen av filmen är en tillbakablick. Vi förstår också att det kommer att bli blodigt.

Rajkummar Rao, Priyanka Chopra och Adarsh Gourav i ”Den vita tigern”.

Regissören pratar gärna klass med oss, men inte på ett grått och akademiskt sätt. Bahranis filmer är lättillgängliga, engagerande och humanistiska. ”99 homes” (2015) handlade om människor som plötsligt måste vräkas från sina hem i spåren efter finanskrisen 2008 och hade Andrew Garfield, Michael Shannon och Laura Dern i huvudrollerna.

En mörk titt på kastsystemet

”Den vita tigern” är också stjärnspäckad, men mer för en publik som har koll på Indiens enorma filmmarknad. Den är baserad på en hyllad bok av Aravind Adiga och tar en mörk titt på Indiens förfärliga kastsystem och problem med korruption.

Adarsh Gourav i ”Den vita tigern”.

Det är först mot slutet, när Balram ska begå brottet som bildligt talat ska förvandla honom till en sällsynt ”vit tiger”, som vi känner att Bahrani redan har fått fram sina poänger. Dramatiken blir lite lidande. Men det är bra skådespelare, särskilt Gourav som Balram, en ung kille som lär sig snabbt av att se maffiabrödermentaliteten hos dem han tjänar.

”Den vita tigern” har premiär på Netflix på fredag den 22 januari.


”Bandit queen” (1994).

Se även ...

... äventyrsdramat ”Bandit queen” (1994), en annan grym skildring av Indiens kastsystem. Regisserad av Shekhar Kapur som senare gjorde ”Elizabeth” med Cate Blanchett.

Visste du att ...

... Bahrani och bokens författare har varit kompisar i nära 30 år? Medan Bahrani började göra sina första filmer läste han utkast till vad som skulle bli boken ”Den vita tigern”.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln