En snygg men seg ny ’Lady och Lufsen’

Älskad klassiker har kavlats ut för en modern publik

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Lady och Lufsen

Regi Charlie Bean, med Thomas Mann, Kiersey Clemons; röster av Tessa Thompson, Justin Theroux, Sam Elliott.


FILMRECENSION. Ett år efter att nyinspelningen av ”Lady och Lufsen” hade premiär på Disney+ i USA är det dags för den svenska publiken att få se filmen.

ÄVENTYR FÖR BARN. Det ligger något sorgligt i att se forna Oscarvinnaren F Murray Abraham och två hundar försöka få liv i den berömda scenen från Disneys tecknade klassiker ”Lady och Lufsen” (1955) där det står spaghetti och köttbullar på menyn och sjungs ”Bella notte”. Just detta år då vi inte riktigt vet hur julen kommer att se ut känns det nästan som ett hån att se något som liknar originalet, men ändå inte är det.

Det här är ännu en av Disneys plundringar av den egna skattkammaren, nytolkningar som i många fall saknar en vision och fantasi. Det gällde inte minst ”Lejonkungen” förra året som var vacker att se på, men tom inuti. ”Lady och Lufsen” förenar datoranimation med skådespelare; en sällsynt motbjudande råtta är animerad och hundarna har ”förstärkts” med datoranimerade inslag.

Ständigt jagad av hundfångare

Vi möter cockerspanieln Lady som växer upp med matte och husse, Jim och Darling (Thomas Mann, Kiersey Clemons). Lufsen är tyvärr inte lika lyckligt lottad; han är en herrelös jycke som drar omkring på gatorna, ständigt jagad av stans elakaste hundfångare. Ladys och Lufsens vägar möts och det är knappast kärlek vid första ögonkast. Men en tid senare drabbar olyckan Lady i form av Darlings elaka kattälskare till faster och hon tvingas fly. Då stöter hon på Lufsen igen, som hjälper henne.

”Lady och Lufsen”.
Foto: Disney+
”Lady och Lufsen”.

Filmen är onekligen snygg och välgjord när det gäller djurens uttryckssätt och får ett musikaliskt lyft av att sångerna har arbetats om av Janelle Monáe (som gör rösten till en av hundarna) och funkduon Deep Cotton.

Samtidigt är det här ännu ett exempel på hur en mysig liten historia har kavlats ut till något segare för en modern publik; filmen är en halvtimme längre än 50-talsversionen.

Foto: Disney +
”Lady och Lufsen”.

Förljugen fantasibild

Den nya ”Lady och Lufsen” har en förljugen fantasibild av att det skulle vara möjligt för en vit man och en svart kvinna att ha ett förhållande med varandra i början av 1900-talet i djupaste sydstaterna utan att stöta på motstånd. Budskapet i grund och botten är väl att kärleken övervinner alla gränser; det gäller både människor och hundar. Men den här versionen känns mest som att bjuda på ben när det finns spaghetti.

”Lady och Lufsen” har premiär på Disney+ på fredag, den 20 november.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE