Filmrecensioner

Kort och kyligt om shoppingmissbruk

Av: 

Karolina Fjellborg

”Shop”.
”Shop”.

FILM

FILMRECENSION Reorna pågår för fullt, och tajmingen är därmed perfekt för en skildring av en kvinna som går under av sitt köpberoende.

Men ”Shop” skrapar mest på ytan.

Betyg: 2 av 5 plus

Shop

Regi Jesper Klevenås, med Disa Östrand, Alexander Salzberger, Vanessa Knave, Adriana Aburto Essén, Francisco Sobrado, Samuel Fröler, Sara Sommerfeld.


DRAMA Shopping som spårar ur. Det är en missbruksproblematik som trots många både ekonomiska och klimatrelaterade larm om överkonsumtion fortfarande är relativt outforskad inom film och tv. 

Och tajmingen för Jesper Klevenås film om köpberoende kunde knappast vara bättre: ”Shop” har premiär under brinnande black friday-frossa.

Linda (Disa Östrand) lever ett på ytan välordnat Stockholmsliv med dotter (Vanessa Knave) och sambo (Alexander Salzberger). Men hon gör av med mycket mer pengar än vad hon har täckning för, och när hennes besök i en piffig butik i en galleria drar ut på tiden så pass mycket att hon utsätter sin diabetessjuka dotter för en livsfarlig situation, får pojkvännen nog. Och snart är habegäret det enda en bostadslös, arbetslös och allt mer desperat Linda har kvar.

Klevenås har tidigare jobbat med Roy Andersson som filmfotograf, och det både syns och känns i vissa scener. På både gott och ont.

Det lite aparta tonfallet ger visserligen särprägel, men som helhet blir 72 minuter korta ”Shop” på grund av just det också lite blodfattig; mer en samling stela, kyliga och liksom distanserade nedslag än en verkligt gripande historia om en person man har fått möjlighet att lära känna och förstå sig på.


”Shop” har biopremiär den 26 november.

ANNONS

Handla festkläder från små till stora storlekar under vinterns stora rea hos Cellbes. Upp till 60% rabatt på tusentals varor!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Bondfilmen är brutal och gripande

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Film