En trygg pipa och ond bråd död

Myskrim som ”Knives out” gör comeback på bio

”Knives out”.

KRÖNIKA. November är inte bara en månad för stearinljus och mustiga grytor.

Det är också helt rätt tid för myskrim. Vilken tur då att ”Knives out” har biopremiär.

Okej, vi ska vara ärliga och säga att det finns ingen fel tid för myskrim. Men med tanke på att vi gottade oss i allsköns skräckfilmer när det var halloween är det inte dumt med en mjuk övergång till en kopp te, en trygg pipa och ett nätt litet arsenikmord i biblioteket.

Herregud, vad vi förtjänar lite ljus i mörkret efter den nattsvarta ”Joker”. Och ”The nightingale”, som också hade premiär i fredags, är helt skoningslös. Det betyder dock inte att ”Knives out” saknar udd – den är uttalat hätsk mot Trump och illustrerar även på ett djupare plan hur moraliskt fel och korkad rasismen är som ligger till grund för den amerikanske presidentens politik.

Kanske är det så en traditionell biodeckare måste paketeras i dag för att vi ska skänka den uppmärksamhet?

”Döden på Nilen” kommer

Nja, inte nödvändigtvis. Kenneth Branagh hade en stor succé för två år sedan med sin version av ”Mordet på Orientexpressen”, trots att den inte stod ut som enastående relevant för vår tid. Uppföljaren är på gång. Det blir en stjärnspäckad version av ”Döden på Nilen”, som även den har en 70-talsföregångare.

I recensioner av ”Knives out” har filmen jämförts med det decenniets biodeckare där rollistan fylldes till brädden med Hollywoodstjärnor. Filmen har inte bara ett mysterium som vi kan gotta oss åt, utan även en hel del skratt.

Dock inte på samma hejdlösa parodinivå som den väldigt roliga ”Murder by death” (1976), skriven av Neil Simon. Fyndig titel, som på svenska fick heta något betydligt tramsigare: ”Släpp deckarna loss, det är mord”.

Där samlades alla gamla litterära deckarstorheter, eller åtminstone parodier av dem, från Charlie Chan till Sam Spade, för middag och mordjakt på en isolerad herrgård. Peter Falk är fantastisk som korkad Humphrey Bogart-kopia som inte har litat på kvinnor sedan Paris 1940 när hans ”dame” bara skulle gå ut och köpa vin och två timmar senare invaderade tyskarna…

Fler 70-talsdeckare

Det finns fler 70-talsdeckare att snegla åt för inspiration. ”Döden går ombord” (1973), med smart manus av kompositören Stephen Sondheim och ”Psycho”-stjärnan Anthony Perkins, bör inte missas.

Ej heller mästerverket ”Sleuth” (1972). Den har visserligen redan fått en nyinspelning 2007, där Harold Pinter sög all glädje ur berättelsen. Men vi har alltid kvar originalet.


Ana de Armas i ”Knives out”.

3 bioaktuella favoriter

  • Ana de Armas i ”Knives out”.
  • Aisling Franciosi i ”The nightingale”.
  • Joe Pesci i ”The Irishman”.

Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln