Mejla

Stefan Hedmark

Ny trailer för Björn Runges film – mitt i Akademiens kris

Glenn Close hyllas för rollen som hustru till Nobelpristagare

Publicerad:

FILM

TRAILER. Svenska Akademien befinner sig mitt i en strid som har splittrat den i två falanger. Orsaken går att hitta delvis i höstens Metoo-kampanj.

Det ser ut som en tanke att en trailer för Björn Runges nya film, med Glenn Close i huvudrollen, kommer precis nu.

”The wife” är inte bara svenske regissören Björn Runges första film på sju år, utan hans internationella debut. Och det ser riktigt snyggt ut i trailern, en kyligt elegant förhandstitt på en film som följer hustrun till en författare som får veta att han har vunnit Nobels litteraturpris. De har varit gifta länge, men det ligger en hel del under ytan...

Alla svärmar kring den store ”Kulturmannen”, men vilken roll spelar egentligen hustrun? ”I’m the kingmaker” är en nyckelreplik i slutet av trailern.

Kalabalik inom Akademien

Det är lätt att tänka på den nuvarande kalabaliken inom Svenska Akademien och tidigare års debatt kring kulturmannen som fenomen. Och inte minst den rannsakning som skedde i höstas i samband med Metoo.

1 av 3 | Foto: Film i Väst
Glenn Close och Jonathan Pryce i ”The wife”.

Två verkliga äss ser vi i huvudrollerna, Glenn Close som hustrun, Jonathan Pryce som maken. Christian Slater har också en större roll. Filmen är delvis inspelad i Sverige. Vi ser vyer över Stockholm i trailern samt flera scener som utspelas under utdelningen av Nobelpriset samt middagen.

Glenn Close hyllas

”The wife” visades på festivalen i Toronto i höstas. Omdömena från den internationella pressen har än så länge varit positiva. The Guardian har till och med delat ut högsta betyg. Särskilt Glenn Close hyllas. Variety skriver så beundrande om henne att det är lätt att börja undra om det ligger en Oscarnominering i framtiden för henne...

Det är inte klart när ”The wife” har premiär i Sverige. Björn Runge har tidigare regisserat filmer som ”Om jag vänder mig om” (2003), ”Mun mot mun” (2005) och senast ”Happy end” (2011).

Publicerad:

LÄS VIDARE