Krav på vapenförbud får stjärnan att ryta till

Matthew McConaughey kastar sig in i Alec Baldwin-olyckan

Matthew McConaughey.

KRÖNIKA. Dödsskjutningen av en filmfotograf förra veckan får det att klia i fingrarna hos många i Hollywood.

Krav ställs på att alla vapen ska bort.

Men frågan är om inte Matthew McConaugheys attityd är den mest vettiga.

Det är fortfarande i det närmaste obegripligt hur det kunde gå så illa, att en revolver i Alec Baldwins hand under inspelningen av västernrullen ”Rust” plötsligt brände av ett skarpt skott och träffade både fotografen Halyna Hutchins och regissören Joel Souza. Polisutredningen försöker reda ut exakt vad som hände och om möjligt vem eller vilka som bär ansvaret för Hutchins död och Souzas skada.

En assisterande regissör som gav Baldwin vapnet och sa att det var säkert att använda är förstås av intresse i utredningen. Kanske även stjärnan själv, i rollen som filmens producent.

Dödades av en helikopter

Olyckor får konsekvenser. Efter den fruktansvärda händelsen då skådespelaren Vic Morrow och två barn dödades av en helikopter under inspelningen av ”Twilight zone – på gränsen till det okända” 1982 följde inte bara rättegångar mot de inblandade. Flera fackförbund i Hollywood upprättade noggranna säkerhetsrutiner som ledde till en dramatisk minskning av arbetsplatsolyckor inom filmindustrin.

Inspelningsplatsen där olyckan ägde rum.

Visst finns det även säkerhetsrutiner för hur vapen ska användas på en filminspelning. Det gäller att följa dem, påpekade Matthew McConaughey i en intervju med AFP för några dagar sedan. Varje person som får ett vapen i handen ska helst själv också dubbelkolla så att det är ofarligt, menar McConaughey.

Hans uttalande kan ses som en reaktion mot allt starkare krav på att vapen ska förbjudas på filminspelningar. Röster har höjts för att bara gummikopior bör användas och mynningsflammor kan animeras i datorn efter inspelningen. Nu senast deltog 200 filmfotografer i ett upprop mot vapen på filminspelningar. Dock har flera av Hollywoods tyngsta namn inom skrået inte skrivit på det.

Det blir ett rättsligt efterspel

Det är lätt att förstå viljan att trolla bort allt som kan orsaka olyckor. Men samtidigt kvarstår fakta: det finns redan säkerhetsrutiner, här följdes de inte och det kommer att bli rättsligt efterspel. Med andra ord stämmer det förmodligen inte att systemet har fallerat. I debatten glöms det lätt bort. Fokus glider över på mer drastiska åtgärder, så att det verkligen uppfattas som att man agerar.

Skyll inte på vapnen, skyll på människor som använder dem? Tja, om nu någon tänker att ett liknande resonemang kan överföras på USA:s eviga vapendiskussion hamnar vi snett. En filminspelning ska vara en sluten miljö där proffs hanterar vapnen, som heller inte ska vara skarpladdade. Amerikanska samhället är inte en sluten, kontrollerad miljö, utan dominerad av vapenfetischism, med på många håll svaga lagar.

Kanske skulle Hollywoods säkerhetsrutiner behöva införas där.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln