Entusiastisk start på saga som tappar fart

”Solo: A star wars story” urartar i bulleraction och taffliga repliker

Publicerad:
Uppdaterad:
Mest ett tvålfagert ansikte. Alden Ehrenreich imponerar inte som Han Solo.
Foto: image.net
Mest ett tvålfagert ansikte. Alden Ehrenreich imponerar inte som Han Solo.

FILM

Solo: A star wars story

Regi Ron Howard, med Alden Ehrenreich, Joonas Suotamo, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Thandie Newton, Paul Bettany.

Sci fi-äventyr. Filmhistoriens mest lönsamma rymdsaga fortsätter.

Ibland känns det lite som att det enbart är just därför man skapar nya filmer, för att kunna sälja mer Lego och allt vad som nu finns av Star wars-prylar i leksaksaffärerna.

Jag är ingen Star wars-nörd och tänker därför inte ens försöka djupanalysera hur det här kapitlet förhåller sig till allt annat i den väldiga mytologi som George Lucas en gång skapade.

Enkelt uttryckt är detta historien om smugglaren Han Solo – tidigare spelad av Harrison Ford – som väldigt ung. När han drömmer om att bli pilot med eget rymdskepp.

28-årige Alden Ehrenreich gjorde en minnesvärd biroll i bröderna Coen-filmen ”Hail, Caesar!” och huvudrollen i Warren Beatty-filmen ”Rules don’t apply” (båda 2016) som knappt någon har sett. Här ser han både yngre ut och är inledningsvis bra, när han och flickvännen Qi’ra (Emilia Clarke) hamnar i en spännande flykt. Också kul att se hur första mötet med vapendragaren, hans Wookie-sidekick Chewbacca (Jonas Suotamo), gick till.

Sedan kör det ihop sig. Med både kärleken och filmen.

Hur det går för de heta känslorna mellan Han Solo, Qi’ra och Dryden Vos (Paul Bettany) ska inte avslöjas.

Filmen tappar annars, ironiskt nog, fart i en bullrig actionsekvens efter ungefär drygt en timme, där det skjuts, exploderar, körs med rymdfarkoster och allt vi har sett förut i sådana här sci fi-sagor, i vad som känns som en evighet. Sedan blir det åter lite bättre mot slutet, i mindre svulstiga scener.

Filmens ursprungliga regissörer Phil Lord och Christopher Miller (bland annat ”21 Jump Street”) sparkades halvvägs och Ron Howard tog över. Det känns åtminstone som att det har påverkat filmens varierande bildspråk och ton. Tydligen var producenterna inte nöjda med att originalregissörerna var ute efter mer humor i historien. Hade kanske inte skadat, nu är vissa taffliga replikskiften omedvetet roliga.

Woody Harrelson är pålitlig som Han Solos mentor, Emilia Clarke övertygar som Qi’ra och Donald Glover är en färgstark ung Lando Calrissian. Men efter den entusiastiska inledningen visar det sig så småningom att Alden Ehrenreich inte har mycket mer än ett enda tvålfagert uttryck. Det är långt ifrån Harrison Fords buttra charm i rollen.

BONUS

SE HELLRE: ”Black panther” är bästa filmen av alla dessa påkostade äventyrsfilmer.

VISSTE DU ATT… Emilia Clarke är den elfte skådespelaren från tv-serien ”Game of thrones” som är med i en Star wars-film? Max von Sydow är en av de andra.

JUST NU… filmar Donald Glover i ”Lejonkungen”, en live­version av den tecknade klassikern. Han ger röst åt datoranimerade lejonet Simba.

Publicerad:

LÄS VIDARE