Mejla

Stefan Hedmark

Den sköne slarvern har blivit en ny Cary Grant

Bill Murray, 70, glider alltmer in i en elegant filmstjärnekostym

Bill Murray.
Bill Murray.

FILM

KRÖNIKA. Han har bråkat med otaliga Hollywoodkollegor och blivit stoppad av svensk polis en gång för att ha fyllekört en golfbil.

På bio har han dock alltmer glidit in i en gammaldags, elegant filmstjärnekostym.

Grattis, Bill Murray, 70 år.

Det har förstås varit på gång ganska länge. Det är framför allt i Sofia Coppolas filmer som Bill Murray har hittat sin inre Dean Martin, en på ytan sorglös charmör i en välskräddad kostym, med fickorna fulla av dollarsedlar och en old-fashioned i näven.

I den bioaktuella ”On the rocks” får han till och med sjunga lite. ”Mexicali Rose” är en klassisk trudelutt från 1923 om en man som måste lämna sin älskade dam, ett tema som passar hand i handske med Murrays rollfigur i filmen.

Snuskigt rik och lekfull

Solbränd, charmig, snuskigt rik, lekfull och helt oförstående inför att världen förändras runt omkring honom – i ”On the rocks” verkar Bill Murray vara som född för att spela den fadersroll som Coppola har en tudelad relation med.

Bill Murray och Rashida Jones i ”On the rocks”.

Det var inte riktigt så vi såg Bill Murray när han slog igenom på 1980-talet. Hans filmpersonlighet har alltid känts avslappnad, på gränsen till likgiltig. En lite skön slarver som på 1970-talet greps av polis för att ha skämtat med en medpassagerare på ett flygplan att han hade en bomb i bagaget. När polisen öppnade väskan hittade de knark i stället. Han fick en villkorlig dom.

Det fanns mer under ytan. Filmen ”Den vassa eggen” (1984) var ett seriöst försök att visa en annan sida av honom. Och det där med avslappnad märktes inte riktigt när kameran var avstängd. Murrays vilda humörsvängningar blev ökända. Dan Aykroyd började kalla honom ”The Murricane”.

Sofia Coppola och Bill Murray.

Föredrar tre regissörer

Men det kanske var då det? Murray fyllde 70 för några veckor sedan. I en intervju med Guardian har han sagt att det finns tre regissörer som ”förstår vad arbete innebär” och ”hur man ska behandla folk”: Jim Jarmusch, Wes Anderson och Sofia Coppola.

Kanske finns det ett far-dotter-förhållande mellan den sistnämnda och Murray som filar bort den ”sköne slarvern” till förmån för en ny Cary Grant? Jag är för det.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Av: 

Stefan Hedmark

Publisert:

LÄS VIDARE

Filmerna som fick oss att glömma boken

ÄMNEN I ARTIKELN

Bill Murray

Sofia Coppola