Netflix levererar en ny julfilmsfavorit

Så bra är musikalen ”Jingle jangle: En magisk jul”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
”Jingle jangle: En magisk jul”.
Foto: Netflix.
”Jingle jangle: En magisk jul”.

FILM

FILMRECENSION Julfilmer är en svår genre. Men Netflix levererar en ny favorit med fantasymusikalen ”Jingle jangle: En magisk jul”.


Jingle jangle: En magisk jul
Regi David E Talbert, med Forest Whitaker, Phylicia Rashad, Keegan-Michael Key, Hugh Bonneville, Madalen Mills, Anika Noni Rose.


FANTASYMUSIKAL Många av Netflix julfilmer är gräsliga. Men den här charmerande och visuellt glänsande musikalen har kvaliteter som gör den värd att återkomma till även kommande jular.

I nutid berättar en dam (Phylicia Rashad) en saga för sina barnbarn, och sedan tas vi med till vad kostymören Michael Wilkinson har kallat för en ”afro-viktoriansk” värld, med steampunkestetik, där uppfinnaren och leksaksmakaren Jeronicus precis har skapat en talande och tänkande matador-docka (med Ricky Martins röst). Han tror att hans lycka är gjord, men när hans lärling Gustafson stjäl både dockan och hela hans uppfinningsbok, och hans fru dessutom strax därefter dör, förlorar han sin kreativa gnista, och distanserar sig från sin dotter Jessica.

Men långt senare, när Jeronicus (Forest Whitaker) är en gammal, ensam och utblottad man och Gustafson (Keegan-Michael Key) är en stenrik leksaksmagnat, skickar Jessica (Anika Noni Rose) sin dotter Journey (Madalen Mills) för att hälsa på hos Jeronicus – och magiska saker händer i juletid.

Med lite mindre narrativ stoppning och typisk modern barnfilmsfrenesi hade ”Jingle jangle: En magisk jul” blivit ett litet under. Men sina excesser till trots är den en välkommen julstämningsoffensiv, full av strålande sång- och dansnummer, hjärtvärmande sensmoral och scenografi och kostymer som får ögonen att tindra.


”Jingle jangle: En magisk jul” finns att streama på Netflix.

Publicerad:

LÄS VIDARE