Fin mix av vemod, allvar och humor

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

The farewell

Regi Lulu Wang, med Awkwafina, Tzi Ma, Diana Lin.

drama

”The farewell”.
”The farewell”.

Ett familjedrama som blivit en oväntat stor framgång i USA.

Så är det också gjort med stor känsla, då regissören Lulu Wang berättar en historia som ägde rum i hennes egen familj.

Det här är filmen för vilken Awkwafina Golden Globe-belönades som bästa skådespelerska i en musikal eller komedi häromdagen. Hon är bra, men var kanske ännu mer färgstark i birollen i ”Crazy rich Asians” häromåret. Man kan vända på det också, det är svårt att vara så uttrycksfull på det lågmälda sätt Awkwafina är här.
Hon spelar Billi, en amerikanska med kinesiska rötter. Hon var bara tre år när hon och föräldrarna flyttade till USA. Nu har hennes farmor (Zhao Shuzhen) hemma i Kina fått lungcancer. Har tre månader kvar att leva. Men hon själv har inte fått se resultatet av läkarproven. Det är tydligen en tradition i Kina att hålla de som är sjuka lyckligt ovetande på det sättet, in i det sista.
Nu ställer familjen till med bröllop, för att alla ska få en anledning att samlas – fast det egentligen mest handlar om att få ta farväl. Billi känner sig obekväm med alla lögner…
Liknande saker hände i regissören Lulu Wangs egen familj. Så det är med en träffsäker mix av vemod, allvar och humor hon berättar historien. Awkwafinas rollfigur Billi blir en västerländsk biopubliks väg in i både den kinesiska kulturen i allmänhet och i en speciell familj i synnerhet. Både roligt och gripande.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN