Hoppfull arabisk feelgood-feminism

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
”En kvinnas val”.
Foto: FOLKETS BIO
”En kvinnas val”.

FILMRECENSION Saudiska Haifaa al-Mansour är tillbaka med en lite väl enkelt berättad men vinnande optimistisk film om en kvinnlig läkare som sadlar om till politiker.


En kvinnas val
Regi Haifaa al-Mansour, med bl a Mila Al Zahrani, Dae Al Hilali, Nora Al Awadh.


DRAMA Haifaa al-MansourSaudiarabiens första kvinnliga regissör, som slog igenom med ”Den gröna cykeln” 2012 – är tillbaka med en enkel men effektiv feministisk berättelse om en modig och beslutsam hjältinna som hittar en egen identitet i en av världens mest manschauvinistiska stater.

När vi först träffar Maryam (Mila Al Zahrani) etableras direkt förhållandet mellan små progressiva rörelser och djupt rotade förtryckarattityder. Maryam jobbar som läkare på ett litet sjukhus i ett mindre samhälle, och får köra bil till jobbet på egen hand, eftersom körförbudet för kvinnor lyftes 2018 – men när en äldre manlig patient kommer in, vägrar han att bli undersökt av henne.
Maryam, som bor med sina två systrar och sin pappa, som är änkling, drömmer om ett bättre läkarjobb i storstaden. Men när ett ogiltigt resetillstånd stoppar henne från att åka på en konferens i Dubai halkar hon in på en ny, otippad karriärbana – som kandidat i kommunalvalet.

En kandidat som varken får visa sitt ansikte i sina kampanjfilmer, eller direkt tilltala manliga röstare.

”En kvinnas val” är arabisk feelgood, vars vinnande rollfigurer, lättsamma ton och optimistiska sinnelag kompenserar för vissa berättartekniska brister och ett oinspirerat foto.

LÄS VIDARE

Publicerad: