– Han har alltid varit hatad av kultureliten

Uppdaterad 2015-04-04 | Publicerad 2015-04-03

Hyllad av kritikerna, ratad av Guldbaggejuryn – i kväll sänds dokumentären om Björn Afzelius

Kritikerrosad, men nobbad av Guldebaggejuryn.

I kväll sänds den omtalade ”Tusen bitar – en film om Björn Afzelius” på SVT.

Nöjesbladet ger dig alla turer kring filmen.

Nästan 130 000 biobesökare gick och såg ”Tusen bitar” förra året.

Den kritikerhyllade dokumentären om Björn Afzelius blandar gamla arkivbilder från den folk­kära artistens liv med intervjuer med bland andra hans före detta fru Marianne Lindberg De Geer, vännen Mikael Wiehe och hans två döttrar.

”Det är jävligt trist”

Trots framgångarna med dokumentären ratades den helt av Guldbaggejuryn och fick ingen nominering till prisgalan den 26 januari i år. Något som förvånade regissörerna Magnus Gertten och Stefan Berg.

– Alla runt omkring trodde att vi skulle bli nominerade efter den enorma kritik- och publiksuccén. Jag kan inte hänga upp mig på det. Det jag kan göra är att konstatera det, och tycka att det är jävligt trist, sa Magnus Gertten då till Nöjesbladet.

På frågan om varför han tror att filmen inte fick en nominering svarade han:

– Det är möjligt att den är för folklig eller bred. Eller behandlar fel ämne. Björn Afzelius var hatad av kultureliten redan på sin tid, så det kanske inte är så konstigt att filmen inte är Guldbaggenominerad. Men jag vill inte rasa. Jag vet att det är många som tycker att det är för jävligt, men jag kan inte ­låta mitt liv påverkas av det.

Afzelius vän och vapendragare, Mikael Wiehe, medverkar i dokumentären och var även han besviken och förvånad.

– När Fidel Castro stod inför domstol på Kuba för att ha startat revolution sa han, ”historien kommer att frikänna mig”. Jag tror att historien så småningom även kommer att frikänna den här filmen, från det fördömande som kastats över den, sa han då.

Aftonbladets filmrecensent Jan-Olov Andersson kallade den för årets bästa dokumentär och var en av många som var förvånade över den uteblivna nomineringen på Guldbaggegalan.

”’Tusen bitar’ är en film som ­visar hans storhet som artist. Som visar hur komplicerad han var som människa. Som lär få tårarna att rinna hos bio­publiken i hela Skandinavien, när de nu vuxna döttrarna gör entré i historien”, skrev han i sin recension av dokumentären och gav den fyra plus av fem möjliga.

”En riktig kvinnokarl”

”Tusen bitar” behandlar allt från Björn Afzelius solokarriär till hans mammas självmord, förhållandet med Mikael Wiehe och hans kamp för demokrati i länder som Kuba och Nicaragua.

Men också berättelser om hans kvinnoaffärer. Något som det även skrevs om i Gunnar Wessléns bok ”Björn Afzelius – en god man (och bara en människa)”.

Där beskrivs han som en riktig kvinnokarl. Marianne Lindberg de Geer intervjuas i boken och ­berättar att Afzelius var kroniskt otrogen:

”Han hade svikit så många gånger. När jag var höggravid (...) var han ihop med andra kvinnor och gjorde sedan slut med mig – via ­telefon”.

Det här var Björn Afzelius

Sångaren, kompositören, författaren och gitarristen Björn Afzelius, föddes den 27 januari 1947 i Småland.

Han avled, 52 år gammal, i lungcancer den 16 februari 1999 i Göteborg, efter ett och ett halvt års kamp.

Afzelius har sålt över 2,5 miljoner album i Norden.

1970 bildade han tillsammans med Mikael Wiehe och Peter Clemmedson Hoola Bandoola Band, som kom att bli ett av de största banden inom proggrörelsen.

Afzelius hade ett stort politiskt och socialt engagemang, och spelade ofta på stödgalor och välgörenhetskonserter.

Dokumentären ”Tusen bitar – en film om Björn Afzelius” är ­regisserad av Magnus Gertten och Stefan Berg.

Följ ämnen i artikeln