Suggestiv och stark sci fi-skräck

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

SCI FI-SKRÄCK

Nope

Regi Jordan Peele, med Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Steven Yeun, Brandon Perea, Michael Wincott.

Tredje gången gillt för Jordan Peele?

Nja, både och. Hans sci fi-skräckis mynnar ut i en lite för flummig och tam pay-off.

Efter bara tre filmer är Jordan Peele som en alldeles egen filmgenre. Han har effektivt i ”Get out” (2017) och ”Us” (2019) blandat skräck med kärlek, rasism, samhällskritik, fantasier om dubbelgångare och mycket annat.
Här driver ett syskonpar (Daniel Kaluuya, Keke Palmer) en ranch som tränar upp hästar till Hollywoods filmindustri. Mystiska saker börjar hända i skyn kring deras ranch och de bestämmer sig för att försöka fånga detta på film och tjäna pengar genom att sälja till Oprah Winfreys tv-show.
Andra inslag är bland annat en cowboyshow på en High Chaparall-liknande nöjespark som drivs av ”Minari”-stjärnan Steven Yeun (bilden ovan) och återblickar till en komediserie där en plötsligt livsfarlig schimpans löper amok. Häftiga scener, även om de ganska löst hänger ihop med resten av filmen.
Även om man inte tror på UFO:n för fem öre håller Jordan Peele åtminstone mig ett järngrepp medan jag ser filmen. I alla fall fram till sista kvarten. Där har filmen samma brister som uppenbara inspirationskällor som Steven Spielbergs ”Närkontakt av tredje graden” (1977) och Denis Villeneuves ”Arrival” (2016). Stark och suggestiv uppbyggnad, flummig och rätt tam pay-off. Där försvinner det fjärde plustecknet.

Filmen visas på bio från och med onsdag 17 augusti.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN