Film

Sorg, straff och ett riggat system

”Balladen om en vit ko” styr förbi melodrama

Av: 

Emma Gray Munthe

”Balladen om en vit ko”
”Balladen om en vit ko”

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

Balladen om en vit ko

Regi Maryam Moghaddam och Behtash Sanaeeha, med Maryam Moghaddam, Alireza Sani Far, Pouria Rahimi Sam, Avin Poor Raoufi


FILMRECENSION Ett humanistiskt, iranskt drama om brott, dödsstraff – och om vad som många runt huvudpersonerna menar är Guds vilja.

IRANSKT DRAMA Den drömska och poetiska öppningsbilden av en ensam, vit ko på en fängelsegård går snabbt över till något annat: ett naturalistiskt drama där en gråtande kvinna är på väg för att besöka sin dödsdömda man strax innan avrättningen. Hon heter Mina (och spelas av Maryam Moghaddam som också regisserar tillsammans med sin man Behtash Sanaeeha), och "Balladen om en vit ko" handlar sedan om hennes och lilla dotterns liv ett år senare – och om vänlige, hjälpsamme Reza (Alireza Sani Far) som dyker upp när Mina just fått det chockartade beskedet att hennes man var oskyldig till det brott han dömdes till döden för. 

Mindre välspelad och med mindre omsorg om detaljerna hade de olika byggstenarna lätt kunnat spreta ut i melodrama, men så här blir det en stillsam och humanistisk berättelse om sorg och glädje som långsamt sipprar in, om moral, förlåtelse, skuld, hämnd – och det som många omkring Mina och Reza rätt och slätt menar är Guds vilja. Det är osentimentalt, rent och avskalat, utan musik och med ett foto helt utan onödigheter. Mest av allt är det en berättelse om upprättelse, tålmodig strävan och ihärdigt, segt motstånd mot ett system som är riggat att inte stå på kvinnors sida. 


"Balladen om en vit ko" visas på bio.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Du beställer den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: 10 filmer slåss om tyngsta statyetten

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

Filmrecensioner