Mina tio favoriter till att vinna Guldbaggens publikpris

Cannes-vinnaren ”Gräns”? Filmen om Ted Gärdestad? Östgötska smågangsters i ”Goliat”? Eller dokumentären om den så kallade ”sexflotten”?

Det lär bli stenhård konkurrens om vilken film som ska vinna Guldbaggens publikpris.

Hela 47 svenska filmer tävlar. Några av dem har en stor del av publiken sannolikt knappt hört talas om.

Det innebär inte per automatik att de är chanslösa i en sådan här publikomröstning. Det har visat sig att en del lite smalare filmer kan ha färre, men desto mer engagerade, fans. Förra året var det till exempel med nöd och näppe som den överlägset populäraste filmen, ”Solsidan”, tog sig till finalomröstningen.

Andra fasen av omröstningen drar igång 9 januari nästa år. Då med de tio filmer som har fått flest röster.

De här tio filmerna, i bokstavsordning, tycker jag är värda att gå vidare till nästa omgång:

Amatörer. Gabriela Pichlers uppföljare till fyrfaldiga Guldbaggevinnaren ”Äta, sova, dö”. En tragikomisk skildring av livet i en bruksort med hög arbetslöshet. En uppfinningsrik kommunpolitiker och två tonårstjejer står i centrum.

Bergman – ett år, ett liv. Jane Magnussons dokumentärfilm om Ingmar Bergmans liv och karriär, med utgångspunkt från det sjukt produktiva året 1957. Vann pris som årets dokumentär på Europeiska filmgalan.

Flotten. Marcus Lindeens dokumentär om den så kallade ”sexflotten”. 1973 reste sex kvinnor och fem män över Atlanten på en flotte i ett märkligt vetenskapligt experiment. Nu samlas de igen, för att berätta vad som egentligen hände ombord.

Gräns. Ali Abbasis hybrid av skräck, fantasy, kärlekshistoria och svart komedi med Eva Melander i rollen som en tulltjänstekvinna med märkliga egenskaper. Vann första pris i Cannes-festivalens sidosektion Un Certain Regard.

Goliat. ”Tjuvheder”-regissören Peter Grönlunds andra film handlar om ett gäng smågangsters i en östgötsk bruksort. ”Gudfadern” på östgötska, ungefär. Med amatörskådespelare som övertygar i alla huvudrollerna.

Lyckligare kan ingen vara. Svensk kärlekskomedi i ”Love actually”-stil som fått väldigt blandat mottagande av recensenterna. Jag blev road av David Hellenius, Helena af Sanderberg, Sanna Sundqvist, Celie Sparre, Kjell Bergqvist och många fler.

Ted – för kärlekens skull. Adam Pålsson övertygar stort i rollen som Ted Gärdestad, populär tonårsidol på 1970-talet. Filmen skildrar både uppgång och fall. Psykisk sjukdom gjorde att han tog livet av sig 41 år gammal. Men musiken har levt vidare.

Trädgårdsgatan. En omskakande skildring av en dysfunktionell familj, i samma anda och klass som ”Svinalängorna”. Simon J Berger och Karin Franz Körlof spelar paret som super, knarkar och säljer sin kropp (hon) för att få livet att gå ihop.

Tårtgeneralen. Filips & Fredriks debut som spelfilmsregissörer bygger på deras egen bok. En verklighetsbaserad historia om en lätt tokig man (Mikael Persbrandt i filmen) som drar igång ett smått vansinnigt projekt när Köping utses till Sveriges tråkigaste stad.

Unga Astrid. Den gripande historien om Astrid Lindgren som väldigt ung. Hur hon börjar jobba på en tidning, hur hon blir gravid med chefen och hur hon försöker gå vidare efter det. Med Alba August i huvudrollen.